MonPlaneta
Rússia destrueix part del Banc Genètic de Plantes d’Ucraïna
  • CA

Una de les darreres víctimes de la invasió russa d’Ucraïna ha estat el banc genètic de plantes del país, un dels més grans del món, segons informa el diari ‘The Odessa Journal’. La institució, amb més de 160.000 mostres d’espècies i varietats vegetals diferents, algunes de les quals úniques, és a la ciutat de Kharkiv, una de les que més ha patit els estralls de la guerra.

A diferència del que diu el diari ucraïnès, però, la revista nord-americana ‘Newsweek’, afirma, citant diverses autoritats del país, que el que ha estat víctima dels russos no ha estat el dipòsit central de llavors del banc sinó un altre on s’estaven preparant per plantar algunes varietats en conreus experimentals. Una pèrdua sens dubte lamentable i difícil de substituïr però que, que se sàpiga, no ha fet que cap varietat ni cap línia genètica es perdi per sempre.

Unes institucions imprescindibles pel nostre futur

Els programes de preservació de la diversitat genètica de les plantes són una de les claus del nostre futur, no només des del punt de vista del medi ambient sinó també des de l’economia i la seguretat alimentària. L’agricultura industrial ha fet que la varietat de conreus s’anés reduint cada vegada més, fins i tot dins de cada espècie, i alguns dels monocultius actuals no estan especialment preparats per resistir els efectes del canvi climàtic.

En el cas d’Ucraïna, el Centre Nacional de Recursos Genètics de Plantes va ser fundat el 1992, després de la independència del país de la Unió Soviètica. A partir d’aquest, impulsat per l’Acadèmia Ucraïnesa de Ciències Agràries, es va posar en marxa un programa orientat a la creació del Banc Nacional de Plantes d’Ucraïna que, en el moment de començar la guerra, estava integrat per 28 institucions de cultiu i recerca.

Les llavors arriben en un sobre sense que s'hagin encarregat
Les llavors són una part importantíssima del patrimoni natural i històric del planeta

Un banc genètic molt important

A principis de 2022, doncs, abans de la invasió russa, el banc contenia més de 160.000 mostres de llavors de plantes i híbrids de plantes de conreu d’arreu del món, que podien ser demanades per especialistes de qualsevol país per emprar-les en treballs de selecció per adaptar els cultius a les condicions de zones específiques del món.

Segons l”Odessa Journal’, el passat 2 de maig va tenir lloc una reunió entre la direcció del Centre National de Recursos Genètics de Plantes d’Ucraïna, els seus homòlegs d’Alemanya, Suècia i Polònia i els caps del Programa Cooperatiu Europeu de Recursos Genètics de Plantes. En aquell moment, tothom va agrair a Ucraïna la feina feta i la importància del seu banc de llavors i van preocupar-se per l’estat en què es trobava tant la institució com els seus treballadors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa