Les declaracions de la FIFA i dels organitzadors del Mundial de Futbol de Qatar 2022 afirmant que serà un esdeveniment neutre en carboni són “enganyoses”, segons un informe elaborat per la consultora Carbon Market Watch. En una nota de premsa, afirmen que la suposada ‘neutralitat’ del Mundial és fruit d’una “comptabilitat creativa” i que, en cap cas, tindrà una petjada de carboni igual a zero.
Carbon Market Watch considera que els càlculs fets tant per la FIFA com per Qatar “ignoren” algunes grans fonts d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, mentre que aquests darrers, en un comunicat de premsa, afirmen que treure conclusions sobre els seus compromisos és “especulatiu i incorrecte”.

“El primer Mundial neutral en carboni”
El mes de setembre passat, els organitzadors del Mundial van anunciar que seria “la primera Copa del Món de la FIFA neutral en carboni en la història de l’esdeveniment”, al·legant que la seva curta durada, l’ús d’energies renovables als vuit estadis on tindrà lloc i l’expansió de l’energia solar a Qatar reduirien molt la seva petjada de carboni.
Després de la publicació de l’informe de Carbon Market Watch, la FIFA ha declarat que el mètode emprat pels seus càlculs és “el millor que es fa servir” i que, després de la celebració del Mundial, publicaran el seu propi informe, on “s’explicaran i apaivagaran totes les discrepàncies”. Qatar, per la seva banda, afirma que “cap altre país” del món “s’ha bolcat tan profundament” per assegurar que la Copa del Món deixa “un llegat sostenible”.

Carbon Market Watch denuncia la “manca de transparència”
A la cadena britànica BBC Sport, però, l’autor de l’informe de Carbon Market Watch, Gilles Dufrasne, va afirmar que la declaració de neutralitat del Mundial de Qatar “simplement no és creïble” i que, “tot i la manca de transparència de l’organització”, la seva petjada de carboni serà “considerablement més alta” de la que s’ha anunciat, i que els crèdits de carboni comprats per compensar-la “és difícil que tinguin cap impacte positiu en el clima”.
Tot plegat, considera, dóna “una idea falsa” tant als aficionats que s’hi desplacin com al públic en general, i que cal reduir les emissions però alhora “ser clars” sobre el fet que aquests esdeveniments tenen un cost. Així, per exemple, l’informe creu que s’han subestimat les emisions associades a la construcció dels estadis.
La FIFA, en un comunicat fa mesos, va afirmar que era “plenament conscient” dels riscos que els esdeveniments d’aquest tipus tenen “en l’economia, el medi ambient, les persones i les comunitats” i que està fent esforços per encarar aquest problema i “mitigar els impactes negatius i maximitzar els positius”.