Els nivells alts de testosterona s’han relacionat, tradicionalment, amb l’èxit esportiu i també en altres facetes de la vida. El fet, però, és que pràcticament no hi ha ni indicis que això sigui així i, segons un treball recent, tot plegat no són més que mites. A la revista ‘Science Advances’, un equip de científics de la Universitat de Bristol (Anglaterra) expliquen els resultats d’un estudi que volia comprovar si realment hi ha una relació entre la testosterona i la posició socioeconòmica, una altra assumpció habitual.

Per aïllar els efectes de la testosterona –pots tenir una posició socioeconòmica bona perquè tens més testosterona o bé més testosterona perquè tens una posició socioeconòmica bona i això afecta la salut–, els investigadors van fer servir un mètode anomenat randomització mendeliana en una mostra de més de 300.000 adults britànics d’una base de dades on també consten dades com ara la feina, els ingressos, el barri de residència i el nivell d’educació, a més de la salut i la prevalença de conductes de risc. Primer de tot van identificar variants genètiques relacionades amb nivells més alts de l’hormona i van mirar si hi havia cap correlació amb els ingressos. No n’hi havia cap i, per tant, es pot assumir que els nivells de testosterona són una conseqüència i no una causa de l’èxit.

Tot i això, cal destacar que els resultats en el cas de les dones eren menys precisos i caldria estudiar-ho més o amb mostres més grans per acabar de desmentir aquest mite, que sembla que té una explicació completament oposada a la que s’acostuma a donar per bona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa