Els Jocs Olímpics d’Hivern, i els esports de neu en general, estan greument amenaçats pel canvi climàtic, que els farà tornar més “perillosos” pels atletes a causa de la necessitat creixent de fer servir neu artificial. Aquesta és la conclusió d’un estudi elaborat pel Grup d’Ecologia de l’Esport de la Universitat de Loughborough (Anglaterra) i el grup ambientalista Protect Our Winters.
El treball ha estat presentat molt poc abans de l’inici dels Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín, que començaran el proper 4 de febrer, però també és un toc d’atenció per a tots aquells que presentin candidatures per acollir aquest esdeveniment en el futur, com podria ser el cas del nostre país.

En el cas de la Xina, seran els primers Jocs Olímpics d’Hivern on pràcticament tota la neu que es farà servir serà artificial, amb centenars de màquines preparant les pistes per a les proves. L’estudi assenyala que, més enllà de “l’ús intensiu d’energia i aigua”, també es faran servir “productes químics per fondre la neu” i que tot plegat “genera una superfície que molts competidors diuen que és imprevisible i potencialment perillosa“.
La neu natural s’està tornant cada vegada més escassa a moltíssimes regions del món, i la disponibilitat d’aigua per fabricar-ne d’artificial pot augmentar l’estrès hídric d’una zona que, ja de per sí, té un clima força àrid. Aquesta situació, però, no és exclusiva de la Xina, sinó que marca una tendència global: “les temporades de neu erràtiques i la fusió ràpida a les zones de baixa altitud ara són la norma per a molts”, assenyala l’estudi. Tot plegat, conclou el treball, “està reduint el número d’indrets climàticament adients per a l’Olimpíada d’Hivern”.
Dels 21 llocs que han acollit aquest esdeveniment des de 1924, el 2050 només n’hi haurà 10 que mantindran les condicions perquè hi tornin a tenir lloc. A dia d’avui, de fet, molts d’ells es consideren “poc fiables” o fins i tot “d’alt risc”.