Gravar la compra de carn amb impostos acabarà sent inevitable pel bé del planeta i del nostre futur. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors en un article publicat a la revista ‘Review of Environmental Economics and Policy’. Segons conclouen, l’augment del preu no només contribuïria a reduir-ne el consum, una cosa molt necessària, sinó que els diners obtinguts també es podrien invertir en estratègies de mitigació i en restauració d’ecosistemes.

Vaques alimentant-se a una granja, en una imatge d'arxiu  | Domini Públic
La ramaderia té un impacte enorme en el planeta | Domini Públic

La producció de carn, un problema global

El desenvolupament de terres de pasturatge i el conreu per alimentar els ramats són dos dels principals causants de la destrucció dels boscos i la crisi de la biodiversitat que vivim actualment. Per si això fos poc, la ramaderia, de la granja al plat, emet enormes quantitats de gasos d’efecte hivernacle i contamina moltíssim. De fet, les conseqüències d’aquesta activitat econòmica dificulten moltíssim complir els objectius de reducció d’emissions i de protecció de la biodiversitat, a no ser que els països rics deixin de consumir tanta carn.

Així doncs, cal un canvi dràstic. Tot i que les alternatives com les carns cultivades o basades en plantes faciliten el canvi, a la majoria de llocs el consum no està caient prou ràpidament com perquè es noti a nivell d’emissions globals. És per això que els investigadors demanen que el dany que causa la indústria al planeta es reflecteixi en el preu dels seus productes, i la manera que consideren més senzilla és la imposició d’una taxa ambiental a la carn.

Granja de porcs  | Flickr
El consum de carn s’hauria de reduir si es vol frenar el canvi climàtic | Flickr

Els productes animals haurien de ser molt més cars

Segons els seus càlculs, el preu mitjà de la carn als països rics hauria d’incrementar entre un 35% i un 56% en el cas de la vedella, un 25% per a l’aviram i un 19% en el cas del xai i el porc. Els investigadors, però, afirmen que una taxa a la carn ben implementada no hauria d’augmentar la pressió en les economies més precàries dels països desenvolupats ni, tampoc, en la indústria agroalimentària.

Les anàlisis presentades en aquest estudi indiquen que redistribuïr els impostos de la venda de carn i productes animals entre la població, en forma de pagaments uniformes a final d’any, per exemple, podria ajudar a que les persones amb menys recursos en tinguessin més dels que haurien pagat. A més, fer que els impostos siguin relativament alts asseguraria que els diners es gastessin en altres coses.

Beneficis de la redistribució d’impostos

Altres propostes per fer servir aquests diners són finançar el conreu de vegetals, cereals i proteïnes alternatives, per exemple, o ajudar els més pobres assegurar el seu subministrament d’aliments. Justament, si la carn i els lactis es fan més cars, les alternatives haurien de ser més assequibles.

Així, els impostos a la carn podrien servir, per exemple, per reduir l’IVA de la fruita, els vegetals o els cereals, ajudant molt les persones amb menys recursos i induïnt tothom a consumir menys productes d’origen animal. També es podria ajudar els grangers a mantenir o augmentar els seus beneficis a canvi, per exemple, de la feina que facin de manteniment dels entorns naturals i de restauració d’hàbitats o ajudar-los a canviar a noves fonts d’ingressos, com produir carn d’alta qualitat que, amb menys producció, mantingui els seus beneficis econòmics amb moltes menys emissions.

Si s’implementés bé, doncs, un impost com aquest podria protegir el medi ambient, assegurar que l’alimentació fos més assequible i sostenible i, fins i tot, donar una opció de futur als qui, a dia d’avui, es dediquen a la ramaderia.

Més notícies
El control del consum d'aigua és una part essencial de la petjada ambiental de la producció d'aliments, especialment de la ramaderia | Piqsels

Produir carn de vedella a Catalunya gasta molta menys aigua que la mitjana

El país és "molt eficient" i consumeix 2-3 vegades menys aigua alhora que contempla criteris ambientals i de benestar animal
:  - Mobile
'Peix i marisc' fet de plantes, una alternativa en alça en l'alimentació sostenible | Good Catch

Després de la “carn” feta de plantes, és l’hora del “peix”

La popularització del producte podria alleujar la pressió de la pesca arreu del món
:  - Mobile
La nova fàbrica de carn de Future Meat a Israel | Future Meat

Obre la primera fàbrica de carn cultivada, amb capacitat per a 5.000 hamburgueses diàries

Future Meat ha estat inaugurada a Israel i vol ser una passa de gegant en la producció de carn sense matar animals
:  - Mobile
Carnisser

Diverses maneres de reduir la carn a la dieta: pros i contres

La seva substitució per vegetals, peix o una dieta vegana té impactes diferents en la salut i el medi ambient
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa