MonPlaneta
El govern brasiler amenaça 130.000 quilòmetres quadrats de selva amazònica
  • CA

Una superfície de 130.000 quilòmetres quadrats de la selva amazònica del Brasil podria desaparèixer durant els propers anys, segons un informe publicat per l’ONG Amazon Watch. Aquesta àrea, equivalent a la d’un país com Grècia, està amenaçada pel govern del país, que vol permetre que sigui explotada per la indústria de la mineria per tal d’accelerar el creixement econòmic.

Actualment aquests territoris, que són ocupats per indígenes, estan protegits per llei i no s’hi poden dur a terme aquest tipus d’operacions, però el president del Brasil, Jair Bolsonaro, vol canviar la legislació per tal de fer-ho possible, amenaçant no només un dels pulmons del planeta i un dels principals dipòsits de carboni a terra ferma sinó, també, la llar ancestral de milers de persones, els avantpassats dels quals ja hi vivien quan els primers europeus van arribar al que, a dia d’avui, és el país més gran d’Amèrica del Sud.

Indígenes del Brasil | VIQUIPÈDIA
Indígenes del Brasil | VIQUIPÈDIA

Amazon Watch, juntament amb l’Associació de Pobles Indígenes del Brasil, estan seguint en temps real les sol·licituds a l’Agència Nacional de Mineria per començar explotacions a les zones protegides, i el número ja supera de llarg les 2.500. A més de la destrucció de grans zones forestals, aquestes activitats també han provocat abocaments de substàncies tòxiques i contaminació dels rius.

Bolsonaro, però, defensa obrir la selva a noves activitats econòmiques, amb el pretext de treure de la pobresa les comunitats que hi viuen. És per això que ha proposat al parlament del Brasil que una nova llei modifiqui l’estatus de protecció de què gaudeixen aquestes regions. Tot això, només mesos després que, a la cimera climàtica COP26 de Glasgow, es comprometés, juntament amb 140 països més, a aturar la desforestació i protegir les llars de les comunitats indígenes abans de l’any 2030.

Més notícies
Zona deforestada a l'Amazones
Nou rècord de desforestació a l’Amazones
La zona destruida aquest gener ha estat cinc cops superior a la del mateix mes de l'any passat
Selva nebulosa (o bosc de boira) | Pixabay
Podrien quedar fins a 9.000 espècies d’arbres per descobrir
El 40% es troben principalment a Amèrica del Sud, gran part d'elles espècies rares que viuen a zones remotes
Zona deforestada a l'Amazones
L’Amazònia pateix la pitjor desforestació dels darrers 15 anys
Un informe afirma que ha augmentat un 22% en un any i que han desaparegut 13.000km2 de selva
La selva amazònica | Cedida
Els líders mundials prometen aturar la desforestació abans de 2030
Més de 100 països signaran el primer gran acord global de la cimera COP26
Sequoies | Pxfuel
La degradació dels boscos els està fent començar a emetre carboni
Un informe de l'UNESCO adverteix que això afecta 10 boscos del món que són Patrimoni de la Humanitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa