MonPlaneta
Els líders mundials prometen aturar la desforestació abans de 2030
  • CA

Més de 100 estats del món s’han compromès a aturar i revertir la desforestació abans del 2030, en el que suposa el primer gran acord global de la cimera climàtica COP26 que va començar aquest dilluns a Glasgow (Escòcia). El Brasil, on l’Amazones va dècades que és devastat contínuament per la indústria de la fusta i per la mineria, i on s’han destruït tribus indígenes senceres en l’afany de benefici econòmic, serà un dels signants de l’acord, que tindrà lloc aquest dimarts.

Tenint en compte que el darrer acord en aquest sentit, que va tenir lloc el 2014, no ha tingut els efectes esperats, és possible que calgui moderar l’optimisme, però també és cert que el compromís anunciat aquest dilluns inclou 16.500 milions d’euros en fons públics i privats per fer-lo realitat. La cadena pública britànica BBC, que ha tingut accés al discurs que farà el primer ministre Boris Johnson sobre aquest pacte, afirma que l’amfitrió de la COP26 el qualificarà de “fita per protegir i restaurar els boscos de la Terra, aquests ecosistemes vibrants, les catedrals de la natura, que són els pulmons del nostre planeta”.

Zona deforestada a l'Amazones | André Dib
Zona deforestada a l’Amazones | André Dib

Els països que signaran l’acord, que a més del Brasil inclouen el Canadà, Rússia, la Xina, Indonèsia o la República Democràtica del Congo, contenen aproximadament el 85% dels boscos del món, i els fons que es dedicaran a fer-lo complir es destinaran a la restauració de zones malmeses, a la lluita contra els incendis forestals i a ajudar les comunitats indígenes. Des del punt de vista legal, a més, 28 països s’han compromès a aturar la desforestació per a la indústria de productes alimentaris com ara l’oli de palma, la soja o el cacau, a més de per a fer zones de pastura per a la ramaderia. En aquest sentit, més de 30 de les empreses més grans del món també es comprometran a deixar d’invertir en activitats relacionades amb la desforestació.

Brazzaville i Kinshasa, dues ciutats separades pel riu Congo | X Development
Brazzaville i Kinshasa, dues ciutats separades pel riu Congo | X Development

Si la presència del Brasil entre els signants ja és prou important, hi ha dos països que contribueixen a que aquest pacte sembli, si més no, una passa endavant cabdal: Indonèsia, el primer exportador mundial d’oli de palma; i Rússia, que té un 20% dels arbres del planeta. A més, també s’ha anunciat la creació d’un fons amb 1.300 milions d’euros per protegir el segon bosc tropical més gran del món després de la selva amazònica, la conca del riu Congo, a Àfrica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa