MonPlaneta
Podrien quedar fins a 9.000 espècies d’arbres per descobrir

Al món podrien quedar fins a 9.000 espècies d’arbres per descobrir, un terç dels quals pertanyents a grups rars que viuen a zones tropicals remotes. Aquesta és l’estimació que ha fet un equip de recerca internacional amb investigadors d’arreu del planeta, entre els quals Sergio de Miguel, del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i professor de la Universitat de Lleida, i Albert Morera, doctorand a la mateixa universitat.

L’estudi ha estat liderat per les universitats nord-americanes de Minnesota i Purdue i publicat a la revista ‘Proceedings of the Nacional Academy of Sciences’. El treball, fruit de l’esforç de 147 investigadors de 46 països, indica que la riquesa mundial d’espècies arbòries és un 14% superior al que es pensava fins ara i suma un total d’aproximadament 73.000 espècies.

Imatge aèria d'arbres florits d'ipe (en groc) a l'Amazones  | Greenpeace
Imatge aèria d’arbres florits d’ipe (en groc) a l’Amazones | Greenpeace

La xifra s’ha obtingut en base a les dades de milions d’arbres inventariats arreu del món, calculant les espècies a nivell global, continental i de bioma. Les estimacions a escala continental destaquen que les espècies per descobrir poden ser rars, endèmiques i tropicals o subtropicals, amb el 40% d’elles a Amèrica del Sud.

Aquests resultats destaquen la vulnerabilitat de la biodiversitat forestal mundial als canvis antropogènics en l’ús del sòl i el clima, que amenacen especialment les espècies menys abundants. Les amenaces a les espècies rares són especialment importants pels serveis ecosistèmics que ofereixen i perquè els seus patrons ecoevolutius són poc coneguts.

Bosc  | Chris Sorge
Bosc | Chris Sorge

L’estudi també ha calculat la variació d’espècies entre continents, combinant dades de tots ells per obtenir el valor de la riquesa estimada d’espècies. Els dos continents amb l’estimació d’espècies més alta són Amèrica del Nord i del Sud, cosa lògica perquè estan connectats per terra en una regió amb boscos tropicals rics en espècies molt propers entre ells. Segons aquest càlcul, el segon nombre més alt d’espècies compartides és entre Euràsia i Oceania. El percentatge total d’espècies compartides pels cinc continents no arriba al 0,1%.

La diversitat d’arbres és fonamental per mantenir l’estabilitat i els serveis dels ecosistemes forestals. El 1994, el biòleg i matemàtic Robert May fa afirmat, sent optimista, que el 2044 sabríem el nombre aproximat d’espècies que hi ha actualment a la Terra. La meitat del temps ja ha passat i “encara som lluny d’aquest objectiu”, diu Sergio de Miquel, que afegeix que aquest estudi “representa un gran pas endavant” en aquest sentit.

El càlcul estimat d’arbres del món, reflexiona de Miguel, és “essencial per informar optimitzar i prioritzar els esforços de conservació” arreu del món.

Més notícies
Lèmur ratolí gris | Wikimedia Commons

La disminució dels dispersadors de llavors posa en perill les plantes

Aquest factor se suma al canvi climàtic i afegeix una altra amenaça a moltes espècies vegetals
:  - Mobile
 Moment de la intervenció de la consellera Teresa Jordà | Departament d'Acció Climàtica

Acció Climàtica anuncia una inversió “històrica” en prevenció d’incendis

Teresa Jordà explica que el nou pla 2022-2025 tindrà una dotació de 72 milions d'euros
:  - Mobile
| Sergi Munné-Bosch / UB / IRBio / INSA

L’espai i el temps són claus per entendre els processos biològics vegetals

Canviar la nostra perspectiva és essencial per tenir una visió més àmplia, segons un estudi de la UB
:  - Mobile
Un bosc amb colors de tardor al Parc Natural de l'Alt Pirineu a la zona de Bonabé | ACN

Els boscos catalans acumulen tant carboni com el que emetem en 4,4 anys

Un nou mapa permet determinar variables biofísiques amb una resolució 2500 vegades més alta que fins ara
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa