Al món podrien quedar fins a 9.000 espècies d’arbres per descobrir, un terç dels quals pertanyents a grups rars que viuen a zones tropicals remotes. Aquesta és l’estimació que ha fet un equip de recerca internacional amb investigadors d’arreu del planeta, entre els quals Sergio de Miguel, del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i professor de la Universitat de Lleida, i Albert Morera, doctorand a la mateixa universitat.
L’estudi ha estat liderat per les universitats nord-americanes de Minnesota i Purdue i publicat a la revista ‘Proceedings of the Nacional Academy of Sciences’. El treball, fruit de l’esforç de 147 investigadors de 46 països, indica que la riquesa mundial d’espècies arbòries és un 14% superior al que es pensava fins ara i suma un total d’aproximadament 73.000 espècies.

La xifra s’ha obtingut en base a les dades de milions d’arbres inventariats arreu del món, calculant les espècies a nivell global, continental i de bioma. Les estimacions a escala continental destaquen que les espècies per descobrir poden ser rars, endèmiques i tropicals o subtropicals, amb el 40% d’elles a Amèrica del Sud.
Aquests resultats destaquen la vulnerabilitat de la biodiversitat forestal mundial als canvis antropogènics en l’ús del sòl i el clima, que amenacen especialment les espècies menys abundants. Les amenaces a les espècies rares són especialment importants pels serveis ecosistèmics que ofereixen i perquè els seus patrons ecoevolutius són poc coneguts.

L’estudi també ha calculat la variació d’espècies entre continents, combinant dades de tots ells per obtenir el valor de la riquesa estimada d’espècies. Els dos continents amb l’estimació d’espècies més alta són Amèrica del Nord i del Sud, cosa lògica perquè estan connectats per terra en una regió amb boscos tropicals rics en espècies molt propers entre ells. Segons aquest càlcul, el segon nombre més alt d’espècies compartides és entre Euràsia i Oceania. El percentatge total d’espècies compartides pels cinc continents no arriba al 0,1%.
La diversitat d’arbres és fonamental per mantenir l’estabilitat i els serveis dels ecosistemes forestals. El 1994, el biòleg i matemàtic Robert May fa afirmat, sent optimista, que el 2044 sabríem el nombre aproximat d’espècies que hi ha actualment a la Terra. La meitat del temps ja ha passat i “encara som lluny d’aquest objectiu”, diu Sergio de Miquel, que afegeix que aquest estudi “representa un gran pas endavant” en aquest sentit.
El càlcul estimat d’arbres del món, reflexiona de Miguel, és “essencial per informar optimitzar i prioritzar els esforços de conservació” arreu del món.