MonPlaneta
La degradació dels boscos els està fent començar a emetre carboni
  • CA

Fins i tot deu dels boscos més protegits del món, a dia d’avui, emeten més diòxid de carboni del que capturen, a causa de la degradació que estan patint tant a causa de l’activitat humana com dels efectes del canvi climàtic… és a dir, al cap i a la fi, també a causa de l’activitat humana. Aquesta és conclusió d’un estudi de la UNESCO sobre les emissions i la capacitat de captura de carboni dels boscos del món declarats Patrimoni de la Humanitat, que ha examinat l’entrada i sortida d’aquest gas d’efecte hivernacle durant els darrers vint anys.

Els boscos declarats Patrimoni de la Humanitat són una xarxa de 257 espais naturals que, en total, ocupen una superfície de més de 700.000 quilòmetres quadrats –la península Ibèrica, en comparació, fa uns 580.000km2– i, segons l’informe, cada any retiren uns 190 milions de tones de carboni, una quantitat gens menyspreable si pensem que l’estat espanyol, el 24è emissor de gasos d’efecte hivernacle del món, emet uns 250 milions de tones anuals. I tot i això, saber que 10 d’aquests espais emeten més carboni del que capturen és preocupant perquè, de fet, podria indicar un canvi de tendència.

Zona deforestada a l'Amazones | André Dib
Zona deforestada a l’Amazones | André Dib

Els responsables d’aquest informe han fet servir dades per satèl·lit i informació obtinguda in situ per per una estimació dels fluxos de carboni en aquests 257 boscos entre 2001 i 2020 i, també, examinant quines pressions han patit que els puguin haver degradat, tenint en compte que hi ha pocs llocs al món que estiguin més protegits legalment que el Patrimoni de la Humanitat. El document revela que, malgrat tot, pateixen atacs considerables, ja sigui per la tala il·legal, la desforestació per guanyar espais agrícoles i també, és clar, els grans incendis forestals, relacionats amb el canvi climàtic, que han destruït grans espais i alliberat desenes de milions de tones de diòxid de carboni.

Així doncs, fins i tot els espais naturals més ben protegits de la Terra no poden escapar-se de les pressions humanes i, a més, el canvi climàtic els afecta tant com qualsevol altre indret. És per això que enfortir la protecció dels boscos –o assegurar-se que es compleix la llei– es important, però reduir les emissions per mitigar l’impacte futur del canvi climàtic, que els pot convertir en fonts de més gasos d’efecte hivernacle, encara ho és més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa