MonPlaneta
L’Amazònia pateix la pitjor desforestació dels darrers 15 anys

La desforestació de la selva amazònica al Brasil ha augmentat dràsticament i es troba en el pitjor moment dels darrers quinze anys, segons conclou un informe de l’agència estatal de recerca espacial del país, l’Inpe, que afirma que la pèrdua de massa forestal ha crescut un 22% en només un any.

Segons les darreres dades, en el període 2020-2021 es van perdre uns 13.200 quilòmetres quadrats de selva, unes xifres que no es veien des de 2006. Tot i que l’arribada al poder del president Jair Bolsonaro va resultar en un augment de la destrucció de l’Amazones per a activitats agrícoles i mineres, a un ritme que feia anys que no es veia, fins i tot el seu ministre de Medi Ambient, Joaquin Leite, ha declarat que els resultats de l’informe d’Inpe suposen “un repte” i una demostració que el seu govern ha de ser “més sever en relació a aquests crims”.

Imatge aèria d'arbres florits d'ipe (en groc) a l'Amazones  | Greenpeace
Imatge aèria d’arbres florits d’ipe (en groc) a l’Amazones | Greenpeace

Tot i això, Leite també ha afirmat que les darreres dades encara no reflecteixen “la situació dels darrers mesos”, en relació a un suposat cop de timó del govern Bolsonaro per canviar la situació. De fet, a principis d’aquest mateix mes de novembre, el Brasil va ser un dels països signants d’un pacte internacional en el marc de la cimera COP26 on es comprometien a acabar amb la desforestació i revertir-ne els efectes abans de l’any 2030.

Tot plegat suposa un gran canvi respecte l’actitud dels darrers anys, en què el govern brasiler no havia mostrat cap respecte ni pels tres milions d’espècies d’animals i plantes que viuen a l’Amazones ni, tampoc pel milió de persones, pertanyents a tribus indígenes, que continuen vivint al seu interior. De fet, el 2019, el president Bolsonaro va arribar a enfrontar-se directament amb l’Inpe a causa de les seves dades sobre la desforestació, considerant-les exagerades i afirmant que l’objectiu de l’agència era perjudicar la reputació internacional del país.

La desforestació, però, no és l’única amenaça a què s’enfronta l’Amazones: la degradació dels boscos també està tenint un efecte letal en el que sempre s’havia considerat “el pulmó verd” del nostre planeta i que, segons un estudi, durant els darrers anys ha deixat de ser un embornal de carboni per començar a emetre’n més del que captura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa