MonPlaneta
La fotosíntesi artificial pot permetre produir menjar sense llum solar
  • CA

Un equip d’investigadors ha anunciat, en un article a ‘Nature Food’, que ha descobert com esquivar la necessitat de les plantes de fer la fotosíntesi i produir aliments sense llum solar, a través d’un procés artificial. Gràcies a un procés electrocatalític de dos passos, es converteix diòxid de carboni, electricitat i aigua en acetat, que és consumit per les plantes en la foscor i amb una eficiència en la conversió de llum solar en menjar que arriba a ser 18 cops superior en algunes espècies.

Un procés sorprenentment poc eficient

La fotosíntesi, la conversió d’aigua, CO2 i energia de la llum en matèria viva, és un procés que ha evolucionat durant molts anys però que, de fet, és extremadament ineficient. Segons els càlculs, només un 1% de l’energia del sol acaba formant part de la planta, i és per això que els responsables d’aquest descobriment van mirar de trobar la manera de ‘saltar-se’ aquest pas del creixement dels vegetals.

Aquest nou sistema, doncs, fa servir el CO2 i l’aigua per crear àcid acètic, el component principal del vinagre, que després les plantes consumeixen en la foscor per créixer. Si l’electricitat generada per a aquest procés s’obté amb plaques solars, el que tenim és una fotosíntesi artificial molt més eficient, que trenca els límits d’eficiència de l’evolució natural de les plantes gràcies, a més, a que el sistema ha estat optimitzat pel seu ús en organismes productors d’aliments, augmentant la producció d’acetat fins als nivells més alts assolits fins ara.

Una planta creixent en la foscor gràcies al nou sistema de fotosíntesi artificial | UCR
Una planta creixent en la foscor gràcies al nou sistema de fotosíntesi artificial | UCR

Possibilitats enormes tant a la Terra com a l’espai

Entre els organismes que s’ha demostrat que poden créixer en la foscor alimentant-se directament de l’acetat produït artificialment hi ha algues verdes, llevats i bolets, amb millores en l’eficiència que van del 400% al 1800%. Pel que fa a les plantes de conreu, es va demostrar la viabilitat del procés en fesolets, tomàquets, tabac, arròs, colza i pèsols, que van poder fer servir el carboni de l’acetat per créixer sense llum.

A partir d’aquesta possibilitat, els investigadors plantegen que amb l’enginyeria genètica i la selecció artificial, poden permetre cultivar plantes fent servir l’acetat com una font d’energia extra i augmentar molt la productivitat agrícola, alliberant el conreu de la dependència total del sol i obrint la porta a una possible sortida a l’enduriment de les condicions a causa del canvi climàtic, que augmentarà les sequeres i les inundacions i reduirà la disponibilitat de sòls aptes per a l’agricultura. Així doncs, podria ser una gran oportunitat per garantir la seguretat alimentària a la Terra i, fins i tot, per a l’exploració de l’espai.

Justament, aquest projecte va ser enviat al Deep Space Food Challenge de la NASA, una competició internacional que premia noves tecnologies alimentàries que redueixin els requisits i augmentin els resultats per tal de poder donar menjar als astronautes durant missions espacials de llarga durada. En aquest sentit, un descobriment com aquest, que pot canviar el paradigma alimentari a nivell mundial, ha obtingut un gran èxit, sent declarat el vencedor de la seva primera fase.

Més notícies
Orquídia
L’orquídia ‘fantasma’, una planta que no fa la fotosíntesi
Els investigadors arriben a la conclusió que l'espècimen obtenia els aliments consumint fongs simbiòtics
la calor pot ser un gran enemic per al cos
Aconsegueixen convertir CO2 en combustible amb un procés de fotosíntesi artificial
Aquest nou mètode només requereix aigua, diòxid de carboni i llum visible i funciona d'una manera molt semblant a com ho fan les plantes
La desforestació per fer lloc a l'agricultura és un dels grans motors de degradació del sòl | Pixabay
L’agricultura ja ha degradat el 40% de la superfície de la Terra
Un informe de l'ONU assenyala l'agricultura com la principal responsable d'aquest procés insostenible
Les inundacions, cada cop més habituals pel canvi climàtic, són un problema no només pels danys immediats sinó per l'amenaça que suposen per a la seguretat alimentària | Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides
Descobreixen una manera de fer més resistents els conreus a les inundacions
L'exposició a una molècula posa les plantes en un 'mode d'emergència' que en millora la supervivència

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa