MonPlaneta
L’orquídia ‘fantasma’, una planta que no fa la fotosíntesi
  • CA

Una investigació a Yokohama, Japó, ha conduït a una troballa botànica que és en si mateixa un tresor, segons ha publicat National Geographic. Es tracta d’una orquídia “fantasma”, una manera de denominar aquelles plantes no fotosintètiques. Com que no produeix el seu propi aliment aquestes plantes no compten amb clorofil·la i per tant no tenen el característic color verd que aquesta els aporta. En altres paraules, es veuen afectades per un desordre genètic anomenat l’albinisme.

Si bé entre els animals és relativament comú trobar animals amb aquesta condició, en el cas de les plantes no és tan senzill. L’explicació és bastant simple, mentre que per la majoria de la fauna el color és quelcom suplementari, per la flora és fonamental, ja que la clorofil·la és el que els permet obtenir energia. Per això les plantes “fantasma” tenen una vida molt curta.

Però l’orquídia que ha trobat l’equip japonès no és precisament petit o acabada de brotar, és més, és de la mateixa grandària que la que hi havia al seu costat. Això fa especialment inusual aquesta troballa i ha dut als experts a suggerir que aquesta planta “fantasma” estava obtenint els nutrients de fongs simbiòtics.

El descobriment d’aquest espècimen “fantasma” al costat d’un altre subjecte de la mateixa espècie sense albinisme és una oportunitat pel món botànic. L’estudi i les comparacions entre les dues obre la porta a conèixer millor l’evolució vegetal, ja que altres plantes al llarg de la història han deixat de fer les fotosíntesis per alimentar-se de fongs simbiòtics, aquesta és una oportunitat per apropar-nos més al perquè de tot plegat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa