Alguns dels homes més rics del planeta han iniciat una enorme cerca del tresor, amb totes les tecnologies, a la costa oest de Grenlàndia. Segons explica la cadena nord-americana CNN, la zona, on el gel s’està fonent molt ràpidament, podria amagar el dipòsit de níquel i cobalt més gran del món, dos minerals importantíssims per a la transició a les energies verdes.
És per això que, durant els darrers temps, l’illa és plena de prospectors, equipats amb helicòpters, transistors i tot tipus de ginys, mirant de localitzar aquesta riquesa amagada, que ha quedat al seu abast a causa de l’escalfament global i que podria ser prou com per contribuïr a la fabricació de les bateries de centenars de milions de cotxes elèctrics.

La conseqüència del canvi climàtic que podria ajudar a aturar-lo
Aquests multimilionaris, entre els quals hi ha Jeff Bezos, Michael Bloomberg o Bill Gates, estan invertint a la vall de l’illa de Disko i a la península de Nuussuaq, on es creu que es podrien amagar aquests dipòsits. En una situació certament irònica, la desaparició del gel tant de la terra com del mar de Grenlàndia a causa del canvi climàtic podria fer accessibles els materials necessaris per a l’única solució a aquesta amenaça tant per a la humanitat com per a gran part de les seves flora i fauna.
L’empresa encarregada de buscar aquest tresor per a alguns dels homes més rics del món és Kobold Metals, una ‘startup’ minera de Califòrnia, que col·labora amb Bluejay Mining per trobar els metalls preciosos que els podrien fer encara més rics i, alhora, permetre electrificar l’economia global.

La falta de gel facilita les operacions
A lloc on aquestes dues empreses estan fent les prospeccions, hi treballen una trentena de geòlegs, geofísics, cuiners, pilots i mecànics que recullen mostres de sòl i operen drons i helicòpters que mesuren els camps magnètics sota el subsòl, fent servir models informàtics per determinar en quins indrets començaran a excavar l’estiu vinent.
A causa del canvi climàtic, l’exploració i la mineria a Grenlàndia s’ha fet molt més fàcil. Com que les rutes marítimes estan obertes molt més temps, és més fàcil enviar equipament pesant i exportar metalls pel mercat global. A més, el gel que s’ha fos a terra ferma està exposant sòl que, en alguns casos, duia milers d’anys enterrat i que ara podria ser explorat cercant minerals.

El govern defensa l’extracció “sostenible” dels minerals
Segons les autoritats de Grenlàndia i Dinamarca, l’illa podria ser plena de carbó, coure, terres rares i zinc, i el govern grenlandès ha reconegut el “potencial” per “diversificar l’economia nacional a través de l’extracció de minerals”. No obstant això, el respecte pel medi ambient, central per a l’estil de vida i la cultura dels grenlandesos, fa que les autoritats donin suport a l’explotació dels recursos naturals de maner “responsable, sostenible i econòmicament viable”, amb la mirada posada a contribuïr a la solució de la crisi climàtica.