MonPlaneta
Europa posa data al carregador universal per a aparells electrònics
  • CA

La Unió Europea ha arribat a un acord provisional que posa data a la fi de l’enorme varietat de carregadors d’aparells electrònics que hi ha actualment. A partir de la tardor del 2024, tots hauran de fer servir un carregador de tipus USB-C, dels ordinadors portàtils als telèfons mòbils i a tot tipus de ginys semblants. Aquesta decisió, s’aplicarà als aparells fabricats a partir d’aleshores però no pas als que ja existeixin.

Apple, en contra de la decisió

Després de l’estiu, aquest acord serà dut davant del Parlament Europeu i del Consell de Ministres, on podria rebre l’aprovació formal abans de la seva publicació oficial. D’ençà que aquesta proposta va començar a córrer de manera seriosa pels despatxos i passadissos de Brussel·les, el mes de setembre de 2021, Apple ha estat la companyia que s’hi ha oposat més. En declaracions a la cadena britànica BBC, un representant de l’empresa va afirmar que aquesta mesura “encorsetava la innovació” en comptes d’animar-la i que això “perjudicaria” els consumidors d’arreu del món.

Apple s’ha oposat a la mesura perquè és el principal fabricant d’aparells amb ports de càrrega exclusius

El fet és que, com és ben sabut, Apple és la principal companyia que fabrica aparells electrònics amb un port de càrrega únic i que té en propietat. A més d’ells, però, la mesura afectarà la resta de companyies que fabriquen aquest tipus de productes. De fet, segons la llista que han fet pública les institucions comunitàries, la normativa afectarà aparells electrònics portàtils de mida petita i mitjana, una definició que no només inclou telèfons mòbils sinó tauletes, auriculars, consoles portàtils, auriculars i, més endavant, fins i tot ordinadors portàtils. De fet, en aquest carrer cas, les empreses tindran 40 mesos extra per adaptar-se a la normativa.

Un gran estalvi en diners i en deixalles

Amb la nova normativa, a més, també s’inclourà una clàusula que permetrà que, a l’hora de comprar un nou aparell, els consumidors puguin decidir si volen o no un carregador ja que, en convertir l’USB-C en universal, serà cada vegada més probable que en tinguin més d’un i no vulguin acumular més cables, cosa que només contribueix a la generació de deixalles electròniques. Aquesta és, precisament, una de les principals motivacions d’aquest acord, la sostenibilitat, tot i que també es té en compte que la vida dels ciutadans serà “més fàcil”, segons ha dit la mateixa UE en un comunicat. Un canvi que, calculen, es traduirà en 250 milions d’euros anuals d’estalvi en la compra de carregadors i d’11.000 tones en generació de deixalles.

Més notícies
La Comissió Europea | Wikimedia Commons
Nous plans de Brussel·les per reforçar l’economia circular a Europa
La Comissió Europea vol convertir els productes sostenibles en la "norma" a la UE i no dependre del gas rus
Aparells electrònics
Cinc consells per allargar la vida dels aparells electrònics
Un manteniment correcte permet que durin més temps, estalviar diners i generar menys deixalles
Basel Action Network (CC)
Les deixalles electròniques de 2021: 57 milions de tones
Amb prou feines un 20% d'aquests residus són reciclats correctament
Dos dels investigadors de l'equip de Toni Dorado davant la planta que han dissenyat a la UPC Manresa | ACN
Un projecte català per reciclar mòbils i bateries, a punt d’aconseguir la patent internacional
Aquests residus són els que creixen més ràpidament al món i només se'n tracten un 11%

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa