MonPlaneta
Les deixalles electròniques de 2021: 57 milions de tones
  • CA

La quantitat d’equips elèctrics i electrònics que s’hauran llençat en acabar el 2021 pesaran més de 57 milions de tones, segons el darrer informe d’un grup internacional d’experts que es dedica a combatre aquest problema. Perquè ens en fem una idea, la Gran Muralla de la Xina, l’estructura humana més gran que existeix, pesa uns 52,6 milions de tones. Una dada que mostra clarament la magnitud del problema i subratlla com de greu és que, de totes aquestes deixalles, se’n recicli menys d’un 20%.

De fet, el problema de malgastament és fins i tot econòmic: el 2019, el Fòrum Econòmic Mundial va calcular que les deixalles electròniques d’aquell any, pel material que se’n podia recuperar, tenien un valor de gairebé 54.000 milions d’euros. A aquesta xifra astronòmica s’hi haurien de restar els costos del processat, és clar, però aquest és el valor dels materials que contenen telèfons mòbils, ordinadors, tauletes, televisors, rellotges digitals i altres aparells que fem servir cada dia. I tot i això, no només no es reciclen sinó que, a més, la seva vida cada vegada és més curta per accelerar el cicle de producció i consum del sistema capitalista, juntament amb la cursa tecnològica per tenir ordinadors i telèfons cada vegada més potents.

Retirada del cobalt d'una bateria d'ió liti esgotada | Jeff Fitlow / Universitat Rice
Retirada del cobalt d’una bateria d’ió liti esgotada | Jeff Fitlow / Universitat Rice

De fet, entre això i la quantitat d’aparells electrònics, especialment ordinadors i telèfons vells, que continuen guardats en calaixos a casa de moltes persones, fins i tot s’està posant en risc el subministrament dels materials més rars de què es composen i fins i tot d’altres que, tot i que ens semblen força normals i abundants, s’estan fent servir en quantitats tan grans que d’aquí ben poc n’hi pot haver més demanda que no pas producció. Entre aquestes matèries primeres no només hi ha el gal·li, l’arsènic i l’indi, entre d’altres: la plata també s’enfronta a una possible crisi per impossibilitat de satisfer la demanda.

A més de tot això, és clar, també hi ha un altre problema de fons: les emissions derivades de l’extracció d’aquests recursos naturals, que es podrien evitar si es reciclessin d’aparells obsolets o espatllats. Així doncs, el reciclatge de deixalles electròniques és, de totes totes, una de les nostres assignatures pendents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa