MonPlaneta
La NASA invertirà en desenvolupar veles solars per a les seves naus

L’agència espacial dels Estats Units ha anunciat que un nou projecte està desenvolupant tecnologies que permetin que el sol sigui l’única font d’energia de les naus, basant-se en el principi de les anomenades “veles solars”. En un comunicat, l’administrador de la NASA, Bill Nelson, va afirmar que, en un moment on l’agència “s’endinsa més en el cosmos que mai”, calen tecnologies “innovadores”, i que les veles solars són una de les més prometedores.

És per això que l’agència donarà dos milions de dòlars al projecte Diffactive Solar Sailing, que investiga com fer servir el sol per alimentar i moure naus espacials. Aquest projecte forma part del programa de Conceptes Innovatius Avançats, que finança idees que, en el futur, podrien servir a la NASA, i els acompanya en les fases de disseny, investigació i proves.

Energia inesgotable per viatjar per l’espai

En el cas de les veles solars, l’agència espacial nord-americana fa molt de temps que hi està interessada perquè és una alternativa molt prometedora als sistemes de propulsió tradicional, que han de dur el combustible a bord, i permetre que les naus funcionin amb una font d’energia pràcticament inesgotable.

La tecnologia es basa, com el seu nom indica, en fer servir el sol d’una manera semblant a com les veles tradicionals fan servir el vent. Els projectes desenvolupats fins ara s’han centrat a fer servir superfícies semblants a miralls per reflectir els fotons, les partícules de la llum. Quan xoquen amb la vela, li transmeten l’energia, empenyent la nau cap endavant.

Reproducció artística de la vela solar de la sonda japonesa IKAROS | Andrzej Mirecki
Reproducció artística de la vela solar de la sonda japonesa IKAROS | Andrzej Mirecki

Un nou concepte de vela

Això, però, té un problema evident, i és que el “vent”, és a dir, la direcció de la llum del sol, sempre és la mateixa, i això limita molt la mobilitat. És per això que el projecte Diffractive Solar Sailing està mirant de crear una vela que ‘plegui’ la llum per augmentar-ne tant la potència com la maniobrabilitat, capturant els fotons i escampant la llum per tota la vela, aprofitant-ne l’energia independentment de la direcció d’on vingui.

Segons Ambert Dubil, la líder del projecte, les veles solars difractives són “una aproximació moderna” al somni de les veles solars, que fa dècades que s’investiga. Amb el finançament obtingut ara, l’objectiu és continuar desenvolupant aquesta tecnologia de cara a poder fer una missió de demostració el més aviat millor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa