MonPlaneta
Reciclar plaques solars serà un negoci multimilionari d’aquí a pocs anys
  • CA

Durant els propers anys, el reciclatge de plaques solars esdevindrà un negoci que mourà milers de milions d’euros. Així ho afirma un informe publicat per la consultoria Rystad Energy i que apunta que reaprofitar-ne els materials serà cada vegada més senzill i més rendible, alleujant els problemes en les cadenes de subministrament per a les plaques solars i, a més, fent que siguin més sostenibles.

Quan arriben al final de la seva vida útil a dia d’avui suposen un problema, ja que fins ara reciclar-les no ha estat rendible. El benefici que se’n pot obtenir, a causa dels preus dels materials, del transport i del mateix procés de reciclatge, no és suficient com per mantenir una indústria. Des de Rystad Energy, però, creuen que això podria canviar molt durant els propers anys.

Milers de milions de dòlars en materials

La consultora espera que el valor dels materials que es poden recuperar de les plaques solars creixi exponencialment durant els propers anys i dècades, arribant, a nivell global, a 2.700 milions de dòlars els 2030 des dels 170 milions d’enguany. Això es produirà per un augment de la demanda d’aquests materials i un coll d’ampolla en la capacitat d’extracció, a més dels avenços tecnològics que permetran facilitar el reciclatge. Tot plegat, espera la consultora, ho convertirà en una indústria molt rendible.

Plaques solars | Diputació de Girona
Les plaques solars són cada vegada més omnipresents i la demanda de materials s’està disparant | Diputació de Girona

Demanda creixent i problemes de subministrament

La transició energètica va cada vegada més ràpid i la instal·lació de plaques solars s’està disparant arreu del món. La tecnologia, a més de ser clau per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, també ha fet que les plaques es tornessin molt més barates i, finalment, esdevinguessin una font d’energia molt més rendible que no pas el carbó o el gas.

Per continuar creixent a aquest ritme, però, caldran més materials, i això pot causar un problema perquè l’extracció i el processat estan concentrats en pocs països on, sovint, les condicions de treball i el respecte als drets humans no són els òptims. Així doncs, el reciclatge pot suposar un canvi de paradigma i una gran diversificació de les cadenes de subministrament, a més de reduir l’impacte ambiental de l’expansió de les plaques solars.

Plaques solars | Exciton Science
El reciclatge pot fer encara més sostenible el sector de les plaques solars, circularitzant-lo | Exciton Science

Plaques amb materiales reciclat: el futur de la transició energètica

D’aquí uns anys, els materials reciclats seran una part cada vegada més gran de les noves plaques solars: la plata, el polisilici, el coure i l’alumini són els materials que més valor tenen al mercat i, tot i que a dia d’avui la plata i el silici no se separen si es fan servir els mètodes habituals de reciclatge, la ciència està sofisticant molt els processos per obtenir cada vegada més materials.

Tenint en compte que la instal·lació de plaques solars va començar la dècada dels 2000 i que tenen una vida útil d’uns 25 anys, ens estem acostant a la primera onada d’obsolescència de plaques solars i, si en comptes de llençar-les les reciclem, és possible que siguem a l’inici d’una indústria sostenible i que pot donar uns beneficis estratosfèrics durant les properes dècades.

Més notícies
El blau de Prússia és un dels pigments més coneguts del món de la pintura | Wikimedia Commons
El pigment preferit de Picasso pot ajudar a reciclar metalls dels mòbils
El famós 'Blau de Prússia' pot permetre extreure molt millor l'or i el platí de les deixalles electròniques
Aquests cucs són capaços de menjar porexpan, una habilitat que pot ser importantíssima pel futur del reciclatge | Wikimedia Commons
Un cuc que s’alimenta de plàstic podria revolucionar el reciclatge
Tot i que l'espècie era coneguda, no se sabia que tenia un enzim que li permet digerir aquestes deixalles
L'oli de les fregidores industrials pot ser reciclat per fer-se servir com a combustible sostenible per a avions | Pxhere
Reciclar oli de fregir i fer-ne combustible d’avió, tota una oportunitat
Alguns grans aeroports ja estan treballant per fer aquest salt en la sostenibilitat del transport aeri
Un programa informàtic ha elaborat una llista de productes útils que es poden elaborar a partir de residus químics | This is Engineering
Un programa informàtic troba com reciclar residus i fer-ne medicaments
Aquesta innovació podria ser molt important en el futur de l'economia circular

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa