MonPlaneta
Un estudi explica per què estan desapareixent els insectes i com salvar-los

Tres investigadors han elaborat un estudi que, compilant treballs anteriors, mira d’explicar per què els insectes del món estan desapareixent, quines conseqüències catastròfiques podria tenir aquest declivi i quines accions es poden dur a terme per salvar-los. En un article publicat a ‘Biology Letters’, el doctor Florian Menzel, la doctora Nadja Simons i el professor Martin Gossner miren de mostrar de manera global l’abast d’aquest problema i les possibles solucions que podem oferir.

Diverses causes interconnectades

A nivell global, la diversitat d’insectes està col·lapsant. Entre les causes principals, a més del canvi climàtic, hi ha els canvis d’usos del sòl per a l’agricultura i la construcció d’infraestructures urbanes i la propagació d’espècies invasores a causa del comerç internacional. L’objectiu dels tres investigadors, però, no era tant documentar aquest declivi com mirar d’entendre’n les causes i les conseqüències i estimular la recerca en aquest camp.

La vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia | wikipedia
La vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia | Wikipedia

Així, els autors de l’article apunten que els tres factors esmentats no només són un problema per sí mateixos sinó per les interaccions entre ells. Així, per exemple, els ecosistemes deteriorats per l’acció humana són més susceptibles al canvi climàtic, també els insectes que hi viuen, i les espècies invasores també tenen més facilitats per establir-se a nous entorns, on desplacen les espècies autòctones i es multipliquen ràpidament, fent que les comunitats d’insectes siguin cada cop més homogènies.

Els insectes més especialitzats són els que pateixen més

Sembla, afirmen, que les espècies més especialitzades són les que pateixen més mentre que les generalistes tendeixen a sobreviure. És per això, afirmen, que cada cop hi ha més insectes que són capaços de viure gairebé a tot arreu mentre els que necessiten hàbitats específics estan desapareixent. Les conseqüències d’això són molt nombroses i perjudicials per als ecosistemes. Per exemple, el declivi dels borinots està causant e declivi de les plantes que pol·linitzen.

La formiga agulla asiàtica és una espècie que pot dur molts problemes si es propaga per Europa | iNaturalist
La formiga agulla asiàtica és una espècie que pot dur molts problemes si es propaga per Europa | iNaturalist

En conclusió, el declivi de la diversitat d’insectes amenaça l’estabilitat dels ecosistemes, perquè menys espècies vol dir menys insectes que puguin pol·linitzar les plantes i també mantenir controlades les plagues. Això, alhora, redueix la disponibilitat d’aliment per als ocells i altres animals, que també poden veure’s amenaçat per aquesta raó.

Possibles solucions

Pel que fa a les possibles solucions, les dades apunten que caldria aplicar tècniques estandaritzades per seguir la diversitat dels insectes en molts tipus d’hàbitats i països, especialment en aquelles de què hi ha poca informació. A més, els investigadors també proposen crear una xarxa de reserves naturals interconnectades perquè les espècies es puguin desplaçar entre elles. Així, les menys tolerants a la calor podrien fugir a zones més elevades o més fredes. Finalment, és clar, també cal reduir l’expansió de les espècies invasores, tant animals com plantes, a través del comerç i el turisme, un problema molt important durant les darreres dècades.

Més notícies
Els borinots tenen un paper molt important en la biodiversitat i l'agricultura com a pol·linitzadors | Wikimedia Commons
El canvi climàtic està afectant negativament la majoria de borinots del món
Aquestes espècies són molt importants pels seus serveis com a pol·linitzadores
Aquestes aranyes podrien ser una gran ajuda per controlar algunes plagues molt destructives | Olaf Leillinger / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)
Avaluen el potencial de les aranyes per controlar plagues dels cultius
Una prova demostra la seva capacitat de protegir els conreus de manera respectuosa amb el medi ambient
Les arnes són pol·linitzadors molt més importants del que es pensava fins ara | Alvesgaspar / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Les arnes són pol·linitzadores encara més eficients que les abelles
La seva importància havia estat subestimada fins ara, quan un estudi l'ha posat de relleu
Efectes del canvi climàtic
La lenta decadència de la biodiversitat europea
El canvi climàtic podria ser el cop de gràcia per a dotzenes d'espècies que, debilitades pels efectes immediats de l'activitat humana, no es podran adaptar-se a les noves condicions ni canviar d'hàbitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa