Un nou estudi elaborat per investigadors de la Universitat de Sussex, a Anglaterra, ha revelat que, malgrat el mèrit que s’enduen les abelles, les arnes, que treballen de nit, són molt més eficients com a pol·linitzadores. Una importància que havia estat subestimada i que no ha estat fins ara que, gràcies a aquest treball publicat a ‘PLOS ONE’, s’ha posat de relleu.
Un estudi comparant la pol·linització de dia i de nit
Aquesta conclusió és fruit d’una recerca feta en 10 indrets diferents del sud-est d’Anglaterra durant el mes de juliol de 2021. Les dades recollides indiquen que, si bé, el 83% de les visites d’insectes a les flors es van fer durant el dia, les arnes, que surten durant les curtes nits d’estiu i que només suposen un 15% de les visites, van pol·linitzar les flors molt més ràpidament.
Així doncs, i per bé que és evident que les abelles són molt importants, sembla que les arnes, com a insectes nocturns, són molt més eficients fent aquesta feina tan important per al bon funcionament dels ecosistemes. Com passa amb les abelles, però, les poblacions d’arnes també es troben en declivi, i això podria afectar no només la reproducció de les plantes amb flor sinó també les espècies que s’alimenten d’aquests insectes, dels ratpenats als ocells.

L’estudi sobre la contribució dels insectes diürns i nocturns en la pol·linització es va centrar en els gerds. Els investigadors van fer servir càmeres-trampa per comptar el número d’insectes que les visitaven i la velocitat a què es dipositava el pol·len en diversos moments del dia, impedint-los visitar unes flors i no unes altres per poder observar la diferència. El treball, a més, també destaca la importància dels gerds i els esbarzers en el cicle vital dels pol·linitzadors nocturns.
Uns insectes subestimats i poc estudiats
Les arnes, sembla, són pol·linitzadors molt importants per bé que se les subestima molt i se les estudia molt poc. De fet, la majoria de recerca en aquest àmbit s’ha fet en els insectes que volen de dia, ignorant què passa a la nit, que també és molt important. Els pol·linitzadors, al cap i a la fi, i no només els insectes, són una part crucial dels ecosistemes, permetent que les plantes es reprodueixin. Així doncs, la salut de la natura està íntimament lligada a la seva supervivència, a la de tots ells, per bé que tant l’agricultura intensiva com el canvi climàtic els estan posant en perill.