MonPlaneta
Les arnes són pol·linitzadores encara més eficients que les abelles

Un nou estudi elaborat per investigadors de la Universitat de Sussex, a Anglaterra, ha revelat que, malgrat el mèrit que s’enduen les abelles, les arnes, que treballen de nit, són molt més eficients com a pol·linitzadores. Una importància que havia estat subestimada i que no ha estat fins ara que, gràcies a aquest treball publicat a ‘PLOS ONE’, s’ha posat de relleu.

Un estudi comparant la pol·linització de dia i de nit

Aquesta conclusió és fruit d’una recerca feta en 10 indrets diferents del sud-est d’Anglaterra durant el mes de juliol de 2021. Les dades recollides indiquen que, si bé, el 83% de les visites d’insectes a les flors es van fer durant el dia, les arnes, que surten durant les curtes nits d’estiu i que només suposen un 15% de les visites, van pol·linitzar les flors molt més ràpidament.

Així doncs, i per bé que és evident que les abelles són molt importants, sembla que les arnes, com a insectes nocturns, són molt més eficients fent aquesta feina tan important per al bon funcionament dels ecosistemes. Com passa amb les abelles, però, les poblacions d’arnes també es troben en declivi, i això podria afectar no només la reproducció de les plantes amb flor sinó també les espècies que s’alimenten d’aquests insectes, dels ratpenats als ocells.

Les abelles són pol·linitzadors molt importants però, pel que sembla, menys eficients que les arnes, nocturnes i menys vistoses | Jaume Marlès

L’estudi sobre la contribució dels insectes diürns i nocturns en la pol·linització es va centrar en els gerds. Els investigadors van fer servir càmeres-trampa per comptar el número d’insectes que les visitaven i la velocitat a què es dipositava el pol·len en diversos moments del dia, impedint-los visitar unes flors i no unes altres per poder observar la diferència. El treball, a més, també destaca la importància dels gerds i els esbarzers en el cicle vital dels pol·linitzadors nocturns.

Uns insectes subestimats i poc estudiats

Les arnes, sembla, són pol·linitzadors molt importants per bé que se les subestima molt i se les estudia molt poc. De fet, la majoria de recerca en aquest àmbit s’ha fet en els insectes que volen de dia, ignorant què passa a la nit, que també és molt important. Els pol·linitzadors, al cap i a la fi, i no només els insectes, són una part crucial dels ecosistemes, permetent que les plantes es reprodueixin. Així doncs, la salut de la natura està íntimament lligada a la seva supervivència, a la de tots ells, per bé que tant l’agricultura intensiva com el canvi climàtic els estan posant en perill.

Més notícies
Aquests insectes de fa 280 milions d'anys podrien ser entre els pol·linitzadors més antics que van existir | Institut Paleontològic Borissiak
Descobreixen els insectes pol·linitzadors més antics del món
Van viure fa uns 280 milions d'anys i s'enfilaven als arbres per buscar menjar
Aquests petits crustacis fertilitzen les algues vermelles com les abelles ho fan amb les flors de terra ferma | Universitat de la Sorbona
Alguns crustacis ‘pol·linitzen’ les algues, com els insectes amb les flors
El descobriment revela que aquest tipus de fertilització podria ser molt més antiga del que es pensava
Les abelles són les més conegudes d'entre tots els pol·linitzadors
La Comissió Europea destaca la necessitat de mesures urgents per protegir els pol·linitzadors
Són essencials per al funcionament dels ecosistemes, la seguretat alimentària, els medicaments i el benestar
Les abelles són les més conegudes d'entre tots els pol·linitzadors
Pràctiques agrícoles al rescat dels pol·linitzadors en crisi
Els pol·linitzadors són essencials per al funcionament dels ecosistemes naturals i per a la seguretat alimentària

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa