MonPlaneta
El canvi climàtic està afectant negativament la majoria de borinots del món
  • CA

Les variacions en les temperatures a causa del canvi climàtic han afectat negativament la majoria d’espècies de borinots del planeta durant els darrers 120 anys. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors després d’un estudi que ha publicat a la revista ‘Biology Letters’ i que mostra com aquest factor ha estat més perjudicial per a aquests pol·linitzadors que d’altres com ara les precipitacions o fins i tot la disponibilitat de flors.

Els pol·linitzadors, un element essencial dels ecosistemes

Els borinots, juntament amb altres espècies, són claus per a la reproducció tant de les plantes salvatges com de les espècies que els humans cultivem per menjar. És per això que conservar-los i garantir el seu benestar és molt important, no només per a la resta dels ecosistemes on viuen sinó també pel nostre propi futur.

En aquest estudi, es van analitzar dades disponibles de 46 espècies de borinot d’Amèrica del Nord entre 1900 i 2020, mirant d’establir els efectes de les variables climàtiques i les relacionades amb els usos del sòl per separat i mesurant on es podien continuar trobant poblacions de cada espècie.

Les diverses espècies de borinot pateixen de maneres diferents els canvis ambientals | Wikimedia Commons
Les diverses espècies de borinot pateixen de maneres diferents els canvis ambientals | Wikimedia Commons

Variacions notables entre espècies

Els resultats indiquen que, d’aquestes espècies, 6 estan en retrocés, 22 han avançat i 18 s’han mantingut estables. No obstant això, i tenint en compte que tant les temperatures com les precipitacions van augmentar, de mitjana en el període posterior a la Revolució Industrial, els científics conclouen que és clar que els canvis en la temperatura han tingut efectes negatius en els borinots, amb 37 de les 46 espècies mostrant retrocessos més grans o expansions més petites allà on han canviat més.

La temperatura, el factor més important però no l’únic

Una dada important és que, en nou espècies de borinots, es van observar reduccions de població directament relacionades amb els canvis de temperatura dels seus hàbitats, un patró que no es va trobar en cap altre factor pel que fa a les precipitacions i només en una espècie pel que fa als recursos florals disponibles. De fet, tant els recursos com les precipitacions van donar resultats poc concloents, amb algunes beneficiant-se dels canvis mentre altres en sortien perjudicades.

Així doncs, els investigadors conclouen que els canvis en les temperatures són un factor ambiental molt important en la composició de les comunitats de borinots i que les accions de protecció i preservació haurien de tenir en compte els resultats d’aquest estudi pel que fa als efectes que té en cada espècie en les variacions de cada factor.

Més notícies
Abella
Les abelles es queden en silenci durant els eclipsis solars totals
Un projecte de ciència ciutadana va animar escolars nord-americans a controlar les abelles durant un eclipsi que va tenir lloc l'agost de 2017, fent aquest descobriment tan sorprenent
Les abelles són les més conegudes d'entre tots els pol·linitzadors
Pràctiques agrícoles al rescat dels pol·linitzadors en crisi
Els pol·linitzadors són essencials per al funcionament dels ecosistemes naturals i per a la seguretat alimentària
Les abelles són les més conegudes d'entre tots els pol·linitzadors
Presenten una eina de realitat virtual per mostrar el perill d’un món sense pol·linitzadors
«Pollinator Park», impulsat per la Comissió Europea, transporta els visitants a un futur distòpic i compta amb el suport del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Agricultura promou l’acció beneficiosa de les abelles mitjançant la pol·linització
El departament ha convocat una línia d'ajuts destinats al sector apícola per valor de 80.000 € per a aquest any 2019

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa