MonPlaneta
L’estiu de 2022 ha estat el més càlid de la història d’Europa

L’estiu d’aquest 2022 ha estat el més càlid de què es té constància a la història d’Europa. Segons el Servei Copèrnic de Canvi Climàtic, les onades de calor i les sequeres extremes que ha patit el continent durant juny, juliol i agost han batut els rècords de temperatura anteriors. A nivell global, a més, l’agost ha estat el tercer amb les temperatures altes que s’ha vist mai.

A Europa, l’estiu ha estat el més càlid que s’ha registrat mai “per un marge substancial” respecte el rècord anterior, segons afirmen des del servei Copèrnic, amb 0,4ºC més de mitjana. El rècord, a més, es va establir l’any passat. La diferència encara és més gran en el cas de l’agost, que ha estat 0,8ºC més càlid que la darrera xifra més alta que, en aquest cas, es va assolir l’any 2018.

Els esdeveniments extrems d’aquest estiu poden ser només el principi del que ha d’arribar en el futur

Dades molt preocupants i que empitjoraran

Les dades són enormement preocupants, especialment tenint en compte no només les llarguíssimes sequeres, els incendis forestals i els problemes que han causat en les societats i els ecosistemes d’arreu d’Europa sinó, precisament, el fet que el rècord anterior només ha resistit un any abans de ser superat. A nivell local, s’han superat les temperatures més altes mai registrades a dotzenes d’indrets arreu del continent. En general, pel que fa a la sequera, les dades indiquen que ha estat la pitjor dels darrers 500 anys.

Alhora, en canvi, les mateixes dades obtingudes per satèl·lit també mostren que per exemple, a la majoria de països escandinaus i a algunes parts del sud i el sud-est d’Europa, les precipitacions han estat superiors a la mitjana, amb algunes tempestes extremes. En qualsevol cas, totes dues coses són conseqüències clares, i que seran cada cop més habituals, d’un clima canviant a causa de les emissons de gasos d’efecte hivernacle que, de moment, ha fet que les temperatures mitjanes ja hagin pujat 1,1ºC respecte els nivells preindustrials.

Més notícies
Europa sense núvols  | Agència Espacial Europea

Les temperatures a Europa el 2020 van arribar a nivells preocupants

Van superar en 1,9ºC la mitjana d'entre 1981 i 2010, una xifra esfereïdora fins i tot per als científics
:  - Mobile
L'estiu de 2021 va estar marcat per grans onades de calor i temperatures altíssimes a tota Europa i que, a Sicília, van superar dels 48ºC | Piqsels

Els humans podríem ser molt menys resistents a la calor del que pensàvem

El descobriment obre la possibilitat que les grans mortaldats pel canvi climàtic comencin molt abans del que s'esperava
:  - Mobile
Aquest estiu l'Orient Mitjà ha patit temperatures extremadament elevades | NASA

L’Orient Mitjà podria ser inhabitable a finals de segle

Algunes zones del Golf Pèrsic superen ocasionalment el límit de la resiliència humana i ho faran cada cop més
:  - Mobile
Les praderies de posidònia són un dels grans hàbitats marins de la Mediterrània | Melina Marcou (CC BY-SA 4.0)

Aquest estiu les aigües del Mediterrani han arribat a temperatures rècord

La situació pot tenir efectes devastadors per a la biodiversitat del nostre mar
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa