MonPlaneta
Aquest estiu les aigües del Mediterrani han arribat a temperatures rècord

Les temperatures del mar Mediterrani han arribat a xifres rècord durant aquest estiu, una situació que pot tenir efectes terribles en els organismes que hi viuen. Si bé l’escalfament de l’aigua dels mars i oceans és un problema global causat per les emissions de gasos d’efecte hivernacle, és especialment greu al Mediterrani on, aquest estiu, ha arribat a estar a 30,7ºC a la costa de Còrsega, una temperatura inaudita. Així ho explica John Spicer, professor de zoologia marina a la Universitat de Plymouth (Anglaterra) en un article publicat a ‘The Conversation’.

Anys seguits de màxims de temperatura

Els mars i oceans, com sabem bé, són la base de la vida al nostre planeta. A més de ser grans fonts d’aliment i d’oxigen, tenen un paper importantíssim en el control del clima. El seu escalfament, però, està afectant la seva capacitat de mantenir l’enorme varietat d’organismes que acullen al seu interior.

La regió mediterrània  | Agència Espacial Europea
La regió mediterrània és una de les més afectades per l’escafament de l’aigua dels marina | Agència Espacial Europea

Un estudi publicat a principis d’aquest any revela que les temperatures al Mediterrani entre 2015 i 2019 van ser les més altes de què es té notícia i que a més de la meitat de les observacions de camp dutes a terme es va observar una gran mortalitat entre la vida marina, vinculada a períodes de calor extrema.

Les onades de calor marines causen una gran mortalitat

Les onades de calor marines, períodes de temperatures anormalment altes, s’han duplicat en freqüència des dels anys 80. Tot i que els oceans són un gran embornal de carboni, l’augment de la temperatura de la superfície encara pujarà entre 1ºC i 3ºC abans del final del segle, fent que aquests fenòmens siguin cada vegada més habituals i intensos i afectant greument alguns hàbitats com els esculls de corall i les praderies marines. De fet, es calcula que entre 2015 i 2019 van responsables de fins el 80% de la reducció de la població d’algunes espècies marines.

Gorgònia vermella, una de les més habituals del Mediterrani  | PARENT GÉRI
Els coralls també són un gran hàbitat afectat per la pujada de la temperatura de l’aigua | PARENT GÉRI

La gran majoria de morts d’organismes marins al llit marí són a les aigües menys profundes, on l’escalfament és més intens i també on hi ha els ecosistemes més diversos de la Mediterrània. A més, aquesta mortalitat afecta espècies com els coralls, que són els que formen els hàbitats i que són un element clau per a la resta de la biodiversitat, com també ho són les praderies marines.

Altres factors per formar una tempesta perfecta

La temperatura, però, no és l’única causa de mort entre la flora i la fauna marina, sinó que també s’estan multiplicant els patògens com ara bacteris, fongs i virus, que posen encara més problemes a uns ecosistemes molt malmesos de per sí. A això s’hi ha de sumar les migracions que provoca l’escalfament de l’aigua, que fan arribar espècies invasores a les aigües que ara són més càlides i que substitueixen les que fugen cap a les més fredes per la mateixa raó. Aquestes espècies, sovint, poden causar danys enormes, però en un futur podria ser que fossin les úniques que poden mantenir ecosistemes sans a la Mediterrània.

L’article conclou que alguns científics creuen que hem arribat a una situació terminal i que cal que ens preparem molt per les conseqüències que tindrà la mortalitat d’espècies marines de la Mediterrània si no aturem l’escalfament de l’aigua cosa que, pel que sembla, no passarà ni a curt ni a mitjà termini.

Més notícies
La regió mediterrània  | Agència Espacial Europea

Sequera i pujada del mar, el pitjor del canvi climàtic al Mediterrani

Segons un nou informe de l'IPCC, serà la regió més amenaçada d'Europa, amb impactes severs
:  - Mobile
Població de nacra a la Badia dels Alfacs

Nou projecte per salvar les últimes nacres de la costa mediterrània espanyola

"Recupera Pina" preveu el trasllat dels exemplars que es troben en zones de risc a llocs segurs
:  - Mobile
L'ocell de tempesta ha resultat tenir uns patrons migratoris diferents dels que se li atribuïen | Universitat de Barcelona

Desxifren el patró migratori de l’au marina més petita del Mediterrani

L'estudi sobre l'ocell de tempesta ha estat liderat per la UB i també hi ha participat la Universitat de les Illes Balears
:  - Mobile
Platja de Port de la Selva

El turisme és darrere del 80% de la brossa de les costes mediterrànies

Un estudi de l'ICTA-UAB alerta que el turisme és el principal responsable de la brossa marina que s'acumula a les platges de les illes de la Mediterrània a l'estiu
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa