MonPlaneta
Una erupció volcànica pot haver contribuït a les altes temperatures de 2022

L’erupció d’un volcà submarí el passat mes de gener podria explicar, si més no en part, les temperatures inusualment altes d’aquest 2022. Segons un article publicat a la revista ‘Science’, l’Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, a Tonga (Oceania) va emetre milions de tones de vapor d’aigua, que és un gas d’efecte hivernacle i podria haver contribuït, juntament amb l’escalfament global d’origen humà, a que aquest any hagi estat especialment càlid pràcticament a tot el món.

Escalfament en comptes de refredament

Normalment, com és prou conegut, les erupcions volcàniques refreden el planeta. Quan es produeixen aquests esdeveniments, s’emeten grans quantitats de sofre i altres compostos que impedeixen que la llum del sol arribi a la superfície de la Terra. En el cas de l’Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, però, el fet que fos sota el mar va fer que les ejeccions continguessin moltíssima més aigua del que és habitual. De fet, segons els investigadors, aquesta erupció podria haver fet augmentar la presència de vapor a l’estratosfera fins a un 5%.

L'erupció va ser clarament visible des de l'Estació Espacial Internacional
L’erupció va ser clarament visible des de l’Estació Espacial Internacional

Un fenomen raríssim i que s’estudiarà a fons

Els efectes d’aquesta gran emissió de vapor d’aigua a l’atmosfera continuen estudiant-se, especialment pel que fa a fins a quin punt podria escalfar la Terra i quant de temps pot durar aquesta situació, que se suma a una altra de molt més preocupant, la del canvi climàtic, empitjorant encara una mica més les coses. Segons els experts, el vapor passarà uns quants anys a l’estratosfera abans de baixar. Durant aquest temps, a més, tambe contribuïrà a la pèrdua d’ozó.

Els científics estan molt sorpresos perquè mai no havien vist una erupció com aquesta i no n’hi ha cap registre a la història recent. Així doncs, és alhora una oportunitat d’estudiar un fenomen molt rar i també obtenir més informació sobre els processos que tenen lloc a l’atmosfera de la Terra.

Més notícies
Erupció del volcà Stromboli | Wikimedia Commons

El món no està preparat per a un cataclisme volcànic

Un esdeveniment així pot tenir conseqüències enormes en el clima i les cadenes de subministraments d'aliments i altres productes
:  - Mobile
La superfície de la Lluna | Negative Space

El gel dels pols lunars podria haver estat creat per volcans antics

Les erupcions fins i tot podrien haver format atmosferes temporals
:  - Mobile
La 'Laguna Caliente', a Costa Rica | Wikimedia Commons

Un llac volcànic mostra com es podria haver desenvolupat la vida a Mart

Tot i la toxicitat i les altes temperatures, és la llar d'alguns bacteris, i això també podria haver passat al planeta roig
:  - Mobile
L'erupció del volcà de Geldingadalir, Islàndia

Els volcans són la vàlvula de seguretat de la Terra i n’estabilitzen el clima

En diversos moments de la història del planeta, han emès o capturat CO2 fent que les temperatures es mantinguessin
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa