MonPlaneta
El món no està preparat per a un cataclisme volcànic
  • CA

El món estar “terriblement poc preparat” per a un cataclisme volcànic i les conseqüències que pot tenir en el clima i les cadenes de subministraments d’aliments i altres productes. Això conclou en un article publicat a la revista ‘Nature’ un equip d’investigadors format per membres del Centre d’Estudis del Risc Existencial (CSER) de la Universitat de Cambridge i de la Universitat de Birmingham, totes dues a Anglaterra.

Una actitud “temerària”

Al document, els experts afirmen que hi ha una “idea equivocada molt estesa” sobre que el risc de grans erupcions és baix, i assenyala la manca d’inversions en seguiment i plans de resposta ràpida als desastres volcànics com a “temerària”. No obstant això, els autors de l’article també afirmen que es poden prendre mesures per protegir la humanitat dels pitjors efectes d’un cataclisme volcànic, d’una millora de la vigilància a la manipulació del magma, encara que els recursos necessaris per tot això, actualment, són poquíssims.

Erupció volcànica | Pxfuel
Una erupció volcànica de gran magnitud podria causar problemes molt greus arreu del planeta | Pxfuel

Precedents molt greus

La doctora Lara Mani, coautora de l’estudi i investigadora del CSER, afirma que, segons el que s’ha pogut observar del passat en els nuclis de gel, hi ha un 17% de probabilitats que es produeixi una explosió volcànica de magnitud 7 durant els propers 100 anys, i aquest tipus d’erupcions massives, en el passat, han causat tant canvis climàtics abruptes com la desintegració de civilitzacions senceres.

Per posar un exemple, la darrera explosió de magnitud 7 va ser el 1815 al volcà Tambora, a Indonèsia, que no només va matar 100.000 persones sinó que va fer caure la temperatura mitjana del planeta en 1ºC, causant una reducció de les collites que va desembocar en fams, esclats de violència i epidèmies. L’any següent, de fet, és recordat a Europa, a milers de quilòmetres de distància, com “l’any sense estiu”.

Tot plegat, a més, en un món amb molta menys població i molt menys comerç internacional. Si a dia d’avui hi hagués una erupció semblant, les conseqüències econòmiques podrien ser semblants en magnitud a les de la pandèmia de Covid-19. A més, tot i que els efectes serien semblants als de l’impacte d’un asteroide d’un quilòmetre d’amplada, una catàstrofe volcànica és extraordinàriament més probable.

No obstant això, els sistemes d’identificació, seguiment i fins i tot reacció a la destrucció vinguda de l’espai reben moltes més inversions que no pas els seus equivalents volcànics. És per això que els investigadors demanen més recursos per predir i gestionar la possibilitat d’una erupció que afecti greument el funcionament de la civilització i també per mitigar els danys de les erupcions més petites i freqüents que tenen lloc arreu del món.

Volcà Anak Krakatoa | Reuters
L’Anak Krakatoa és un dels ‘fills’ del volcà Krakatoa que, al segle XIX, va fer desaparèixer una illa sencera | Reuters

Recomanacions per estar preparats

Un dels elements importants a investigar és localitzar els riscos. De les 97 erupcions de gran magnitud que hi ha hagut els darrers 60.000 anys, només hem localitzat l’origen d’un grapat, i això vol dir que arreu del món hi podria haver dotzenes de volcans que desconeixem i que podrien esclatar causant una catàstrofe global. Així doncs, cal millorar el seguiment, especialment per satèl·lit, per obtenir imatges ràpidament i poder fer el seguiment de l’estabilitat dels volcans, tant els que coneixem com els que no.

A més, els autors de l’estudi també demanen augmentar les dotacions dels equips que estudien la geoenginyeria, és a dir, com aconseguir, per exemple, reduir l’efecte dels aerosols que allibera una erupció massiva, que poden causar el que coneixem com un “hivern volcànic”. Més enllà d’això, a més, fins i tot es pot fer recerca en manipular les bosses de magma que hi ha sota els volcans actius per poder controlar-ne l’evolució i modular la violència de les seves explosions.

Més notícies
La 'Laguna Caliente', a Costa Rica | Wikimedia Commons
Un llac volcànic mostra com es podria haver desenvolupat la vida a Mart
Tot i la toxicitat i les altes temperatures, és la llar d'alguns bacteris, i això també podria haver passat al planeta roig
VÍDEO | Imatges espectaculars del volcà Kilauea en erupció
La Inspecció Geològica dels Estats Units en monitoritza l'activitat i ha fet públiques unes imatges de com la lava s'escapa per una fisura lateral del llac volcànic, situat a Hawaii
Les dues víctimes de la Casa de l'Artesà de Pompeia en una fotografia de 1934 | NOTIZIE DEGLI SCAVI DI ANTICHITA
L’ADN de dues víctimes de Pompeia revela qui eren i per què no van fugir
Totes dues van quedar enterrades sota la cendra volcànica l'any 79, i una d'elles tenia tuberculosi espinal
Les restes de cervell humà vitrificat trobades a Herculà
L’erupció del Vesubi va ser tan forta que va convertir el cervell d’una víctima en vidre
L'any 79, el volcà va entrar en erupció, arrasant pobles i ciutats i causant la mort de milers de persones

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa