MonPlaneta
L’epidèmia de dengue de Singapur és un advertiment per a tot el món
  • CA

Singapur, al sud-est asiàtic, s’està enfrontant a una epidèmia de dengue estacional que podria servir com a advertiment per tot el planeta. Els efectes del canvi climàtic han fet que la malaltia, de què hi ha brots estacionals cada any, hagi arribat molt més aviat i amb molta més força del que és habitual. Segons informa la cadena nord-americana CNN, el 2021 es van comunicar 5.258 casos en tota la temporada de dengue, enguany el primer de juny, la data habitual en què comencen a aparèixer els contagis, ja n’hi havia més d’11.000.

Una malaltia que s’expandeix molt ràpidament

El dengue és una malaltia tropical amb símptomes semblants als de la grip –febre, mal de cap, dolor a tot el cos– però que, en casos greus, pot causar hemorràgies, dificultats per respirar, la fallada d’alguns òrgans i la mort. Es transmet a través de mosquits del gènere Aedes, que es multipliquen molt gràcies al clima tropical de Singapur, però l’augment de les temperatures a causa del canvi climàtic pot fer cada cop més possible que aquestes epidèmies es repeteixin arreu del món.

“Els casos estan augmentant ràpidament”, va declarar fa poc el ministre de l’Interior del país, Desmond Tan, que va reconèixer que són “en una fase d’emergència urgent”. Les condicions meteorològiques que hi ha hagut darrerament a Singapur han empitjorat la situació, i és justament això el que serveis d’advertiment: cada cop més països tindran grans períodes de molta calor seguits de precipitacions molt intenses, que poden escampar els mosquits i el virus que duen.

L’expansió dels mosquits que transmeten la malaltia, justament, ha dut la malaltia a molts països del món. A dia d’avui, segons l’OMS, en dengue és endèmic a més de 100 països, i els casos s’han multiplicat per 30 els darrers 50 anys, amb alguns brots explosius. El rècord de casos de dengue es va produir el 2019, amb 5,2 milions de contagis comunicats i milers de morts. A les Filipines, de fet, es va declarar una epidèmia nacional, mentre a Bangladesh es va estar a punt del col·lapse hospitalari i, a l’Afganistan, es va registrar el primer cas de la seva història.

L'Aedes aegypti és un dels mosquits que més preocupa arreu del món per la seva capacitat de transmetre malalties greus | Pxhere
L’Aedes aegypti és un dels mosquits que més preocupa arreu del món per la seva capacitat de transmetre malalties greus | Pxhere

Les mesures de protecció no són suficients

Singapur, que va patir el seu pitjor brot el 2020, amb més de 35.000 casos i 28 morts, està prenent mesures perquè, tot i que enguany de moment només ha mort una persona de dengue, el número de contagis resulta preocupant. De fet s’espera que, tenint en compte les xifres actuals, enguany es bati el rècord de casos comunicats de la malaltia.

A més de les condicions climàtiques, el dengue també està augmentant ràpidament la seva presència perquè, darrerament, hi ha una nova soca dominant del virus. Una combinació molt perillosa en un país que, segons el Servei Meteorològic de Singapur, s’està escalfant el doble de ràpid que la mitjana mundial i on les màximes diàries poden arribar a 37ºC el 2100 si les emissions de gasos d’efecte hivernacle continuen creixent com fins ara. A més, també s’espera que els monsons duguin pluges més intenses.

La situació a Singapur empitjorarà cada vegada més durant els propers anys, com a moltíssims altres països del món | Wikimedia Commons
La situació a Singapur empitjorarà cada vegada més durant els propers anys, com a moltíssims altres països del món | Wikimedia Commons

Amb tot plegat, el país s’està convertint en un terreny de cria cada vegada més perfecte pels mosquits, i és per això que sembla impossible que es pugui eliminar el dengue de Singapur. Tot i que el país té un sistema sanitari robust i unes normatives estrictes per reduir al màxim els riscs, hi ha un límit al que els humans podem fer per frenar el creixement constant dels casos de la malaltia. A no ser, és clar, que alguns dels darrers experiments al laboratori que s’han fet els darrers anys amb mosquits tingui èxit i es pugui aplicar a gran escala.

El problema, és clar, no es limita només als Aedes aegypti ni al dengue. Arreu del món, amb l’augment de les temperatures i de la humitat, les malalties transmeses per tot tipus de mosquits, com el Zika, el chikunguya i fins i tot la malària, podrien estendre’s per molts més territoris, fins i tot tornant a alguns d’on havien estat eradicats, i tenir un impacte molt gran en la salut i el benestar de les persones. La millor solució a això és reduir ràpidament les emissions per frenar l’escalfament global, és clar, però aquest objectiu sembla perillosament llunyà.

Més notícies
Els Aedes aegypti són transmissors de moltes malalties perilloses | Oxitec
Primers resultats de l’alliberament de mosquits transgènics als EUA
Els insectes modificats s'estan comportant com s'esperava però caldrà veure si efectivament poden reduir les poblacions
Una vacuna contra el Zika dóna resultats prometedors
Ha impedit que el virus passi de les mares als fetus en assaigs en animals
Cadena d'ADN
Una eina genètica pot revertir la resistència dels insectes als pesticides
Podria ser clau per combatre la malària i protegir els conreus
Pol·lució a Londres | David Holt (CC)
Els factors ambientals causen 12 milions de morts cada any al món
Així ho afirma un informe de l'Organització Panamericana de la Salut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa