MonPlaneta
Una vacuna contra el Zika dóna resultats prometedors
  • CA

Una vacuna contra el virus Zika ha demostrat la seva efectivitat a l’hora d’impedir que el virus passi de la mare al fetus en assaigs en animals. Segons els resultats de les proves, publicades a la revista ‘npj Vaccines’, també s’ha demostrat que és segura en humans no-embarassats i ara caldrà comprovar-ho en embarassades i els seus fetus

Els resultats d’aquest assaigs preclínics indiquen que administrar la vacuna abans de l’embaràs dóna un nivell alt de protecció a les mares i els seus nadons, una molt bona notícia en la lluita contra una malaltia que pot causar avortaments i altres problemes. Dues de les conseqüències més habituals de la infecció per Zika d’un fetus són la microcefàlia i problemes de desenvolupament neurològic.

El mosquit tigre i el zika són les principals preocupacions als països del sud d’Amèrica

Com que el Zika es transmet pels mosquits, es pot produir una epidèmia en qualsevol moment, i estar el màxim de preparat possible és una bona forma d’evitar-ne les pitjors conseqüències. El Zika funciona en cicles, infectant grans quantitats de persones que mai no hi havien estat exposades abans de pràcticament desaparèixer. Quan hi ha prou població nova que no hi ha tingut contacte, el virus pot reaparèixer.

La vacuna, desenvolupada per l’Institut Walter Reed del Departmanet de Defensa dels Estats Units, és del tipus de virus desactivat i s’ha demostrat que aconsegueix eliminar el virus de la sang. A més, en la fase 1 de proves en humans, s’ha provat que és segura i que provoca resposta immunològica.

Ratoli de laboratori | Pxhere
Ratoli de laboratori | Pxhere

El problema, és clar, és que el pas següent és provar aquesta vacuna en dones embarassades, cosa que té uns riscs ètics i de seguretat molt alts. És per això que, de moment, les proves s’han fet en ratolins i micos. Aquests assaigs indiquen que la vacuna impedeix un 80% de les malformacions del fetus. En el cas dels micos, més d’un 90% de les cries acabades de néixer van donar negatiu a la prova del virus.

Ara, els investigadors estan mirant d’esbrinar què passa si la vacuna s’administra durant l’embaràs per veure quin és l’abast de la seva efectivitat. Si tot va bé, podríem ser força més a prop de tenir una manera de protegir milions de mares i els seus fills nonats d’aquesta malaltia.

Més notícies
Exemplar d'Aedes aegypti | Wikimedia Commons
Una nova manera de controlar genèticament els mosquits transmissors de malalties
Basat en el sistema CRISPR, altera parts de l'ADN relacionades amb la fertilitat els mascles i el vol de les femelles
Exemplar de mosquit Aedes aegypti , transmissor del dengue | ACN
Una nova tècnica redueix la transmissió del dengue per picades de mosquit en un 77%
Inocular-los una bactèria aconsegueix que no contagiïn la malaltia, que afecta 400 milions de persones cada any
Un mosquit del gènere Culex | Wikimedia Commons
Una nova eina d’edició genètica pot impedir que els mosquits transmetin malalties
La recerca es centra en els mosquits del gènere Culex, menys investigats però que són vectors de patògens perillosos
Exemplar de mosquit Aedes aegypti | ACN
Un dels insecticides naturals més antics continua allunyant els mosquits
Un receptor olfactiu els empeny a allunyar-se del piretre, una planta emprada durant segles. Això podria ser molt útil per desenvolupar repel·lents naturals d'ampli espectre i salvar milers de vides
Exemplar de mosquit Aedes aegypti
Identifiquen el mecanisme que provoca la microcefàlia congènita causada pel virus Zika
Es preveu que en 20 o 30 anys pràcticament el 50% de la població mundial estarà exposada a aquesta infecció

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa