MonPlaneta
Una eina genètica pot revertir la resistència dels insectes als pesticides

Un equip d’investigadors ha desenvolupat un mètode que aconsegueix revertir la resistència dels insectes als pesticides. Una eina que pot ajudar a combatre la propagació de la malària i també a protegir les collites arreu del món. Els científics, biòlegs de la Universitat de Califòrnia – San Diego (Estats Units), ho expliquen en un article a ‘Nature Communications’.

Els insecticides són essencials en els esforços per frenar la propagació de malalties transmeses per mosquits, que causen unes 750.000 morts cada any, i també per reduir els danys als conreus, que són una amenaça per a la seguretat alimentària. El seu ús, però, ha fet que molts insectes s’hi hagin adaptat i hi siguin més resistents. L’única solució, normalment, és fer servir més productes, amb els perjudicis ambientals i econòmics que suposa.

Drosophila melanogaster, també coneguda com a mosca del vinagre o de la fruita  | Wikimedia Commons
Drosophila melanogaster, també coneguda com a mosca del vinagre o de la fruita | Wikimedia Commons

Els investigadors de San Diego ha fet servir la tecnologia CRISPR/Cas9 d’edició genètica per mirar de revertir aquesta adaptació, canviant el gen responsable de la resistència de les mosques de la fruita per una versió “normal”, sense resistència. Aquesta mateixa tecnologia també es podria fer servir per augmentar la proporció d’una variant genètica naural dels mosquits que els fa menys susceptibles a transmetre el Plasmodium falciparum, el paràsit de la malària.

Segons l’estudi, aquesta tècnica permet recuperar la debilitat als insecticides i, en els experiments fets, han aconseguit que una població de mosques Drosophila melanogaster amb un 83% que tenien resistència i un 17% que no, s’invertís la proporció en només deu generacions. Una nova opció per combatre un dels problemes més grans tant de la producció d’aliments com de la salut mundial que, a més, se suma als causats pel canvi climàtic.

Clínica contra la malària a Tanzània  | Olympia Wereko-Brobby
Clínica contra la malària a Tanzània | Olympia Wereko-Brobby

Un cop comprovada l’eficàcia d’aquesta tècnica, els investigadors continuaran treballant tant de cara a fer proves amb insectes que viuen en llibertat com per trobar maneres de millorar l’efectivitat i, fins i tot, d’aplicar-la per fer que els mosquits que transmeten la malària siguin menys susceptibles a fer-ho.

Més notícies
Exemplar d'Aedes aegypti  | Wikimedia Commons

Una nova manera de controlar genèticament els mosquits transmissors de malalties

Basat en el sistema CRISPR, altera parts de l'ADN relacionades amb la fertilitat els mascles i el vol de les femelles
:  - Mobile
El paràsit de la malària en una mostra de sang | CDC

Possible cura per a moltes malalties causades per paràsits

Un compost químic podria frenar la reproducció dels causants de la malària i la toxoplasmosi, entre d'altres
:  - Mobile
El paràsit de la malària en una mostra de sang | CDC

La malària està evolucionant per escapar dels diagnòstics ràpids

Els tests ja s'equivoquen en un 10% dels casos, cosa que ha fet saltar les alarmes
:  - Mobile
Exemplar de mosquit Aedes aegypti  | ACN

Un dels insecticides naturals més antics continua allunyant els mosquits

Un receptor olfactiu els empeny a allunyar-se del piretre, una planta emprada durant segles. Això podria ser molt útil per desenvolupar repel·lents naturals d'ampli espectre i salvar milers de vides
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa