MonPlaneta
Primers resultats de l’alliberament de mosquits transgènics als EUA
  • CA

Les dades obtingudes fins ara sobre els resultats del primer alliberament de mosquits modificats genèticament als Estats Units són satisfactoris. Així ho va explicar fa uns dies la companyia britànica Oxitec, desenvolupadora dels insectes i responsable de la posada en llibertat de cinc milions d’exemplars transgènics d’Aedes aegypti.

Segons l’empresa biotecnològica, els insectes s’estan comportant com s’esperava, però caldran més observacions per determinar si, realment, poden reduir les poblacions d’aquests mosquits, vectors de virus tan perillosos com el de la febre groga, el dengue, el Zika o el chikungunya.

Els Keys de Florida, on es van alliberar cinc milions de mosquits modificats genèticament | Wikimedia Commons

Eliminar les femelles i que els mascles transmetin el mal

Tal com van explicar en el seu moment, els Aedes mascles d’Oxitec duen un gen que mata la seva descendència femella. Així, el pla era alliberar-los, que s’aparellessin i que, de tots els seus fills, només sobrevisquessin els mascles que, a més, fossin portadors del gen letal. Així, amb el temps, la població d’aquests mosquits hauria de reduir-se cada vegada més. Per poder fer un seguiment dels mosquits modificats, també se’ls va modificar un altre gen, fent que brillin quan se’ls exposa a algunes longituds d’ona de llum.

Una de les modificacions genètiques d’Oxitec fa que les larves de mosquit brillin quan se les exposa a una certa llum | Oxitec

Una investigació llimitada

Els investigadors van collir més de 22.000 ous i els van fer eclosionar al laboratori, comprovant que, efectivament, les femelles que duien el gen letal morien abans d’arribar a l’edat adulta. A més, també es va observar que el gen continuava present a les poblacions salvatges, a través dels mascles, durant dos o tres mesos, unes tres generacions de mosquits, abans de desaparèixer.

Aquest estudi, però, no volia determinar si la modificació eliminava les poblacions de mosquits sinó simplement si la tècnica funcionava. En el futur, Oxitec vol fer un treball molt més gran per recollir dades, però necessita l’autorització de l’Estat de Florida, on es van alliberar els mosquits.

El problema persisteix

Una altra dada important és que, com que la modificació afecta les poblacions però no la seva capacitat de transmetre malalties, no elimina la possibilitat d’epidèmies. Per sort, a dia d’avui, els Aedes aegypti són menys d’un 5% de la població total de mosquits dels Keys de Florida. Tot i això, per eliminar totalment el risc d’infeccions per malalties tropicals perilloses, l’espècie hauria de ser totalment eradicada o bé, a través d’alguna altra modificació, impedir que transmetés patògens.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa