MonPlaneta
L’energia solar superarà el petroli en inversió total el 2023

Aquest 2023 serà l’any en què, per primera vegada, el sector de l’energia solar aconseguirà captar més inversions que la indústria del petroli. Aquesta és una de les previsions que l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) va fer públiques en una compareixença de premsa celebrada aquest dijous per presentar el seu informe d’Inversió Mundial en Energia. Un document que, a més, també afirma que les inversions en energies netes continuaran augmentant la distància que les separa de les que reben els combustibles fòssils.

L’energia neta creix “més ràpidament del que molta gent pensa”

Segons les dades de l’AIE, des de 2021 les inversions anuals en el sector de les energies renovables han augmentat gairebé un 25% mentre que, en el cas dels combustibles fòssils, ho han fet un 15%. El director general de l’organització, Fatih Birol, va apuntar que aquestes dades indiquen clarament que “l’energia neta està creixent ràpidament, més ràpidament del que molta gent pensa”. Així, si fa cinc anys s’invertia un euro en combustibles fòssils per cada dòlar invertit en renovables, ara la ràtio és 1 / 1,7.

Fatih Birol és el director general de l'Agència Internacional de l'Energia | Friends of Europe / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Fatih Birol és el director general de l’Agència Internacional de l’Energia | Friends of Europe / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Un gran canvi en el repartiment de les inversions en energia

Si la inversió mundial total en energia per al 2023 s’espera que sigui d’uns 2,6 bilions d’euros (2.600.000.000.000€), les energies renovables, l’energia nuclear, els vehicles elèctrics i les millores en eficiència energètica se n’enduran uns 1,6 bilions, mentre que el bilió restant s’invertirà en les indústries del petroli, el gas i el carbó. De tota aquesta inversió, a més, s’espera que l’energia solar en suposi uns 380.000 milions, posicionant-se de manera clara com l’alternativa més important d’entre les energies lliures d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

L’AIE evita tornar a despertar les ires de l’OPEP

Pel que fa a les noves inversions en combustibles fòssils, l’AIE creu que continuaran creixent tot i que poc: un 6%, fins a arribar a uns 885.000 milions d’euros. Aquesta vegada, l’agència no ha repetit la recomanació que va fer el 2021, que advertia que no s’haurien de finançar noves operacions d’extracció de petroli, carbó i gas si es volen assolir els objectius de reducció d’emissions. En aquell moment, l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va acusar l’IEA de posar en perill la seguretat energètica i el creixement econòmic mundials amb les seves declaracions.

Més notícies
Islàndia, actualment, té el projecte de captura de carboni de l'aire més gran del món | Orca
Cinc grans empreses globals anuncien una gran inversió en retirada de CO2
La iniciativa Frontier vol accelerar el desenvolupament de la tecnologia mitjançant la compra del carboni capturat
Pous de petroli
Els bancs financen nous pous de gas i petroli malgrat les seves promeses
Adoptar objectius de sostenibilitat no els ha aturat, segons una organització que promou les inversions responsables
Visitants a una fira de la indústria militar | Ministeri d'Afers Exteriors de la República de Polònia
Brussel·les vol declarar “insostenible” la indústria militar
El director de la Càtedra de Finances Sostenibles de la UPF, Marcos Eguiguren, analitza la situació en ple conflicte a Ucraïna
Pous de petroli a la vall de San Joaquín, a Califòrnia (Estats Units)
Denuncien la distància les paraules i els fets de les grans petrolieres
Un informe apunta que els seus missatges tenen poc a veure amb com actuen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa