MonPlaneta
Una empresa nord-americana fabrica bistecs a partir de l’aire
  • CA

Un article publicat recentment a la web de la cadena nord-americana CNN ens presenta l”Air Meat’, un producte que consisteix, essencialment, en bistecs fabricats a partir de l’aire. L’empresa que els produeix és ‘Air Protein’, una startup de Calfòrnia (Estats Units) fundada per la científica Lisa Dyson i que només necessita microbis, aigua i energia, obtinguda de fonts renovables, per produir la seva carn, cultivada dins de cisternes.

Una idea de NASA dels anys 60

La fundadora de l’empresa, que la va crear el 2019, es va inspirar en una investigació duta a terme per la NASA durant els anys 60, quan mirava de trobar maneres d’alimentar astronautes en missions de llarg recorregut com, per exemple, a Mart. Una de les idees era combinar microbis amb el diòxid de carboni de la respiració dels astronautes per crear aliments, però mai no es va arribar a desenvolupar.

L'Air Protein es pot convertir en diversos aliments mitjançant un procés senzill | Air Protein
L’Air Protein es pot convertir en diversos aliments mitjançant un procés senzill | Air Protein

A partir d’aquí, però, la científica, doctora en Física per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) va desplegar la seva pròpia idea, que aprofita els avenços tecnològics fets durant els 60 anys que han passat des d’aquella primera proposta. El procés, en síntesi, és semblant al de la fermentació del iogurt o el formatge però, en comptes d’alimentar els microbis amb sucre o amb llet, se’ls dóna diòxid de carboni, nitrogen i oxigen.

Proteïnes que es poden convertir en tot tipus d’aliments

Les proteïnes que produeixen els microbis mitjançant la fermentació s’extreuen de les cisternes on té lloc el procés i, després, s’assequen per convertir-les en farina, que es pot fer servir per crear succedanis de carn afegint-hi sabors i nutrients. De la producció d’Air Protein, a més, no se’n pot fer només carn sinó moltes altres alternatives igualment nutritives i riques en fibra i proteïnes, com ara batuts o gelats o fins i tot petxines i peix.

Una alternativa sostenible

Aquest projecte, és clar, no és només el d’una empresa sinó, com explica Dyson a la CNN, prové de la preocupació per la reducció dels gasos d’efecte hivernacle i la lluita contra el canvi climàtic. La indústria alimentària global és responsable, cada any, de l’emissió de l’equivalent a més de 17.000 milions de tones de CO2, 18 cops la quantitat emesa pel sector de l’aviació i aproximadament un 35% del total d’emissions d’origen humà. D’aquesta xifra, una mica menys de la meitat correspon a la ramaderia i, d’aquesta, la meitat a la destinada a la producció de carn vermella.

El control del consum d'aigua és una part essencial de la petjada ambiental de la producció d'aliments, especialment de la ramaderia | Piqsels
La ramaderia emet grans quantitats de gasos d’efecte hivernacle | Piqsels

L’augment constant de la població de la Terra i la necessitat d’alimentar-la doncs, fa simplement impossible reduir aquestes emissions sense un canvi de grans dimensions. Aquí és on vol entrar Air Protein, que es defineix com “un nou tipus d’agricultura i una nova manera de conrear menjar que no demana terra cultivable”.

De fet, tot i que encara no ha publicat els resultats dels seus estudis, afirma que la seva activitat no genera emissions de cap tipus sinó que obté oxigen i nitrogen de l’aire fent servir energia renovable i CO2 de subministradors industrials. A més, en el futur, espera poder obtenir aquest darrer de la captura directa, contribuint a retirar aquest gas d’efecte hivernacle de l’atmosfera.

A la venda el 2023 als Estats Units

En qualsevol cas, la companyia va obtenir 32 milions de dòlars en inversions el 2021 i vol començar a vendre els seus productes als Estats Units l’any vinent. Afirma que es troba la final del procés d’autorització i, tot i que no ha anunciat el preu a què es podran adquirir, afirma que els costos de producció aniran baixant a mesura que les energies renovables s’expandeixin. El que sí que és segur és que, fins que no es pugui escalar prou el procés, aquesta ‘carn’ serà més cara que la provinent de la ramaderia.

Més notícies
La nova fàbrica de carn de Future Meat a Israel | Future Meat
Obre la primera fàbrica de carn cultivada, amb capacitat per a 5.000 hamburgueses diàries
Future Meat ha estat inaugurada a Israel i vol ser una passa de gegant en la producció de carn sense matar animals
Hamburguesa de Beyond Meat, una de les alternatives a la carn | Flickr
Els científics volen fer la proteïna vegetal més sana i saborosa imitant la carn, el formatge o els ous
Mentre el consum de carn continua creixent, recrear el sabor del menjar d'origen animal pot ajudar a una alimentació més sostenible
Conèixer l'impacte ambiental de cada producte és senzill, però i quan es venen combinats? | Jan von Holleben
Molts dels aliments més nutritius també són els més sostenibles
Creen un nou mètode per calcular la sostenibilitat del menjar fet de diversos ingredients
Vaques alimentant-se a una granja
Una dieta amb menys carn pot tenir un efecte enorme en el canvi climàtic
Combinada amb la renaturalització d'antics camps de conreu, podria retirar fins a 100.000 milions de tones de CO2 en 80 anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa