MonPlaneta
Les emissions mundials de CO2 no creixeran gairebé gens el 2022
  • CA

Malgrat tots els pronòstics i la preocupació per la crisi energètica que es viu actualment, el 2022 les emissions de diòxid de carboni provinents dels combustibles fòssils no creixeran gairebé gens respecte l’any passat. Segons els càlculs de l’Agència Internacional de l’Energia (IEA), l’augment serà d’uns 300 milions de tones, menys d’un 1% del total i molt menys que els 2.000 milions d’increment del 2021.

La IEA atribueix aquesta frenada en el creixement de les emissions, d’una banda, a una “forta expansió de les renovables” i, de l’altra, al creixement de les vendes de vehicles elèctrics. A l’altra banda, però, la recuperació del sector de l’aviació després de la pandèmia i l’augment de la generació d’energia són els que han fet que es produeixi un increment en comptes d’una reculada, situant les emissions totals de 2022 en uns 33.800 milions de tones de diòxid de carboni.

Un avió enlairant-se | Pxhere
L’aviació ha estat un dels principals sectors que ha fet créixer el consum de combustibles fòssils | Pxhere

Les renovables han compensat la crisi del gas

Tot i que la crisi energètica causada per la invasió russa d’Ucraïna ha fet que es consumís més carbó, un combustible fòssil amb més emissions que el gas, l’expansió de les renovables ha “compensat considerablement” aquest factor. De fet, afirma la IEA, si no fos per això i per l’augment de vehicles elèctrics, l’augment d’emissions hauria estat més que el triple, arribant a gairebé 1.000 milions de tones, fins i tot tenint en compte l’impacte del conflicte a Ucraïna en l’economia global i especialment l’europea. Així doncs, sembla que enguany la intensitat de CO2 de la generació mundial d’energia haurà millorat lleugerament, reprenent una tendència que feia anys que durava i que es va trencar a causa de la recuperació de la pandèmia de la Covid.

Fatih Birol és el director general de l’Agència Internacional de l’Energia | Friends of Europe / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

“Canvis estructurals reals”

El director executiu de l’IEA, Fatih Birol, afirma que la invasió russa d’Ucraïna ha fet que molts països busquessin alternatives al gas natural, i valora molt positivament que “la solar i el vent estiguin omplint gran part del forat”, amb un augment del consum de carbó que creu que és “relativament petit i temporal”. En relació amb això, considera que les emissions de CO2 estan creixent “molt més a poc a poc del que algunes persones temien” i que, per tant, l’acció dels governs estan causant “canvis estructurals reals en l’economia de l’energia”.

L’expansió de la generació d’energia fotovoltaica i eòlica lideren l’augment de les renovables, que el 2022 han crescut més de 700 TWh el més gran que s’ha registrat mai. Aquestes dues fonts d’energia, de fet, suposen dos terços del creixement de les renovables, amb un 20% addicional que, malgrat la sequera, correspon al sector hidroelèctric.

La Unió Europea emetrà menys CO2 que l’any passat

A la Unió Europea, les emissions de CO2 d’enguany seran menors que les de 2021, malgrat que el consum de carbó també ha crescut. La IEA, però, considera que aquest augment és temporal ja que, el 2023, s’espera que s’afegeixin uns 50Gw de capacitat de generació elèctrica renovable, una quantitat superior a la generació addicional amb carbó que hi ha hagut enguany. Pel que fa a la Xina, sembla que les emissions es mantindran més o menys als nivells de l’any passat, un fet que la IEA atribueix alhora a la frenada del creixement econòmic, a l’impacte de la sequera en les centrals hidroelèctriques i gran projectes solars i eòlics.

Evolució de la intensitat en carboni de la generació energètica durant els darrers anys | Agència Internacional de l'Energia
Evolució de la intensitat en carboni de la generació energètica durant els darrers anys | Agència Internacional de l’Energia

El tancament de nuclears ha fet créixer l’ús de carbó i petroli

Justament, a més dels problemes del sector hidroelèctric en alguns indrets, l’IEA també recorda que l’electricitat baixa en emissions ha patit un cop fort pel tancament de centrals nuclears, que reduiran la seva generació total en més de 80Twh i que, de fet, han contribuït al creixement de l’ús del carbó i el petroli. Aquest darrer, precisament, és el combustible fòssil el consum del qual ha augmentat més enguany, amb unes emissions que seran uns 180 milions de tones superiors als de l’any passat, tres quartes parts de les quals corresponen al sector de l’aviació que, a més, només està a un 80% del nivell prepandèmic.

Finalment, l’agència afirma que la incertesa als mercats del gas natural probablement continuarà marcant les tendències en el sector de l’energia tant aquest any com el vinent però que, no obstant això hi ha “senyals prometedors de canvis estructurals duradors” que ja són evidents enguany i que seran cada cop més importants.

Més notícies
Ola Källenius, director general de Mercedes-Benz, en una imatge d'arxiu | Spielvogel (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)
La crisi del gas a Europa fa que Mercedes acceleri el pas a les renovables
El seu director general considera la situació un "catalitzador" en la transició de l'empresa
La crisi amb Rússia pot ser l’excusa per accelerar la transició energètica
Un expert vol que la suspensió del gasoducte Nord Stream 2 sigui el tret de sortida d'un canvi difícil però molt necessari
Un possible model de central d'energia solar a l'espai
Europa es planteja una gran inversió en generar energia solar a l’espai
Per fer-ho caldria augmentar 200 vegades la capacitat de posar carregaments en òrbita
La instal·lació de renovables va ràpid però “molt menys” del que cal
L'Agència Internacional de l'Energia adverteix que cal accelerar molt més la transició si es volen complir els objectius climàtics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa