Uns investigadors nord-americans han demostrat que és possible “entrenar” el corall perquè resisteixi temperatures més altes, en un experiment que podria ajudar moltíssim no només a augmentar la resiliència dels ecosistemes marins sinó també a restaurar els que ja han estat malmesos per l’escalfament de les aigües.
El secret, tal com han explicat els mateixos científics a la revista ‘Coral Reefs’ ha estat sotmetre els coralls a un tractament d’estrès tèrmic durant 90 dies. Un cop fet, va quedar demostrat que s’havien tornat més tolerants a temperatures més altes, obrint una nova via per augmentar l’èxit del replantament de coralls en esculls degradats. Això pot ser una gran oportunitat per a la restauració d’aquests ecosistemes que, a causa del canvi climàtic, s’estan emblanquint i sovint morint arreu del món.

Entrenament de resistència
L’espècie emprada en aquest experiment és l’anomenat corall banya de cèrvol (Acropora cervicornis), nativa del Carib i que està considerada una espècie amenaçada justament a causa de l’augment de la temperatura del mar. Fins ara, els experiments per fer-los més resistents a la calor havien consistit a exposar-los a temperatures més altes durant períodes de temps curts.
En aquesta ocasió, els investigadors van fer servir un tractament a llarg termini, fent que les temperatures arribessin a nivells estressants dues vegades al dia durant gairebé tres mesos. Aquest “entrenament”, que es podria equiparar al que un atleta faria per a una cursa, ha aconseguit augmentar la seva resistència a l’estrès tèrmic. Els científics van seleccionar sis exemplars genèticament diferents, que es van dividir entre el grup de control de camp, el de control de laboratori i de tractament de temperatura variable.
Els dos darrers van ser sotmesos “entrenament” durant tres mesos, amb els primers a una temperatura constant de 28ºC i els segons a temperatures fluctuants d’entre 28ºC i 31ºC dues vegades al dia. Els investigadors van mesurar el seu enblanquiment així com, també, quants dies podien aguantar l’estrès tèrmic abans de començar a perdre color. Així van observar que el tractament amb temperatura variable millorava significativament la seva resistència, fent que triguessin força dies més a patir-ne els efectes. A més, també van veure com els coralls sense tractar mostraven més ràpid els signes de mort de teixits.

Esperança per a uns animals en perill
Així doncs, va quedar provat que fer servir tractaments amb temperatura variable, si més no en aquesta espècie, té avantatges respecte els tractaments amb temperatures estables. Això podria ajudar els qui es dediquen a la restauració d’aquests ecosistemes, especialment per trobar indrets on les seves “guarderies” o llocs de replantació poden patir més canvis de temperatura. Ja que la intervenció humana és necessària per salvar els esculls de corall i els ecosistemes que acullen, millorar l’eficiència i l’eficàcia dels mètodes emprats pot marcar una diferència en l’èxit que tenen i, per tant, en el seu futur.