MonPlaneta
Dos activistes ecologistes ataquen amb sopa ‘Els gira-sols’ de Van Gogh
  • CA

Dos activistes ecologistes, membres del grup ‘Just Stop Oil’, han atacat amb sopa el quadre ‘Gerro amb quinze gira-sols’ de Vincent van Gogh (1853-1890). L’acció ha tingut lloc aquest divendres poc després de les 11 del matí a la National Gallery de Londres (Anglaterra), on s’exposa el primer de la famosa sèrie de cinc quadres del pintor holandès, pioner de l’expressionisme.

El quadre pràcticament no ha patit danys

Els dos responsables de l’atac han entrat a la Sala 11 del museu londinenc, on han obert dues llaunes de sopa de tomàquet i han llençat el contingut contra el quadre, pintat l’any 1888. Després d’això, s’han enganxat amb cola a la paret. La sala ha estat desallotjada i la policia britànica ha arrestat els dos joves que, segons han informat les autoritats s’enfronten a diversos càrrecs penals. D’altra banda, i segons ha explicat la mateixa National Gallery a través d’un comunicat, el marc del quadre ha patit “alguns danys menors” però la pintura està perfectament. L’acció ha estat gravada en vídeo.

Una acció per assenyalar la crisi econòmica i climàtica

El grup ‘Just Stop Oil’ ha reivindicat aquesta acció com una manera de cridar l’atenció sobre la situació actual. En un tuit, han publicat el següent: “Val més l’art que la vida? Més que el menjar? Més que la justícia? La crisi del cost de la vida i la crisi climàtica estan impulsades pel petroli i el gas”, que es troben enmig d’una “escalada de preus” que pot fer que “milions de famílies britàniques no puguin permetre’s escalfar una llauna de sopa aquest hivern”.

Més enllà d’aquesta acció puntual, l’objectiu de Just Stop Oil és aturar l’inici de noves explotacions de petroli i gas al Regne Unit, cridant l’atenció sobre aquesta problemàtica i com va justament en contra del que s’hauria de fer si es volen reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i aturar el canvi climàtic abans no sigui massa tard.

Més notícies
El director Adam McKay no ha tingut compassió de les petrolieres en el seu darrer fals anunci
El director de ‘Don’t Look Up’ crea un anunci fals contra les petrolieres
La nord-americana Chevron rep de valent en aquesta creació satírica d'Adam McKay
Pous de petroli a la vall de San Joaquín, a Califòrnia (Estats Units)
Denuncien la distància les paraules i els fets de les grans petrolieres
Un informe apunta que els seus missatges tenen poc a veure amb com actuen
Secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres
El secretari general de l’ONU vol gravar els beneficis del gas i el petroli
Antonio Guterres vol que paguin pels danys que ocasiona la seva activitat
Els països productors de petroli ignoren la ciència a la cimera del clima de l’ONU
Els estats més petits, especialment els illencs, denuncien que els Estats Units, Rússia, l'Aràbia Saudita i Kuwait s'oposen a les grans retallades d'emissions, amenaçant la seva supervivència

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa