MonPlaneta
Els països productors de petroli ignoren la ciència a la cimera del clima de l’ONU
Cimera contra el canvi climàtic a Bonn | UN Climate Change

!--akiadsense-->

La cimera del clima de les Nacions Unides que està tenint lloc a Bonn (Alemanya) ha viscut moments tensos a causa de l’actitud d’alguns dels països productors de petroli més importants, a qui alguns delegats d’estats més petits acusen de voler “esborrar la ciència” per no fer cap esforç per mantenir la temperatura del planeta per sota d’1,5ºC superiors als nivells preindustrials. El passat octubre, un informe de l’IPCC va afirmar que encara era possible, però durant les converses els Estats Units, l’Aràbia Saudita, Rússia i Kuwait l’estan ignorant completament, segons afirmen representants de l’Aliança de Petits Estats Illencs, la mateixa existència dels quals depèn, precisament, de limitar la pujada del nivell del mar que s’associa a l’escalfament global.

Per aconseguir aquesta fita, però, caldrien unes reduccions d’emissions enormes i en molt poc temps. Davant les propostes que volien incloure una referència a una de les conclusions de l’informe -la necessitat de reduir les emissions un 45% de cara al 2030- al text que s’està debatent, els productors de petroli, amb l’Aràbia Saudita al capdavant, han proposat incloure altres frases posant de manifest les incerteses de l’informe de l’IPCC i qüestionant-ne la credibilitat, un fet que ha indignat profundament l’Aliança, formada per una quarantena d’estats illencs greument amenaçats. El seu portaveu, l’ambaixador Lois Young de Belize, ha declarat a la cadena britànica BBC que, estan “veient aquests moviments a les negociacions per gairebé eliminar-lo [l’informe], cosa impossible de fer.

L’atol de Malé, capital de les Maldives | Shahee Ilyas (CC)

!--akiadsense-->

La posició dels saudites ha comptat amb el suport no només dels tres països anteriors sinó també d’altres, com Austràlia o l’Iran, i d’altres, segons Young, que no estan “mostrant la seva cara”. Per a la representant de Belize, “és irreal, com si estiguessin renunciant als nostres Estats com a danys col·laterals, com si no tinguessim importància i no importessim”. Precisament, aquest mateix dimecres, el Relator Especial de l’ONU en Pobresa Extrema i Drets Humans, Philip Alston, va advertir en un document de la possibilitat que es produís un “apartheid climàtic” on alguns països s’aferressin als seus privilegis abandonant la resta del món, especialment els països més pobres, a la seva sort.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa