MonPlaneta
La demanda mundial d’aigua el 2030 serà un 30% superior a l’oferta
  • CA

La demanda mundial d’aigua superarà en un 30% la demanda l’any 2030. Aquesta és la xifra que calcula l’Organització de les Nacions Unides, que apunta que el consum s’ha multiplicat per sis durant els darrers cent anys i que, a causa del creixement de la població i els canvis en els patrons de consum, continuarà creixent sense parar. La crisi d’abastiment, doncs, sembla cada cop més propera.

Un problema cada dia més important

De tota l’aigua que hi ha a la Terra, un 97% és salada i només un 3% és dolça, la que podem fer servir de manera més o menys directa. Així doncs, i sense tenir en compte les dessalinitzadores, l’aigua dolça és ben sabut que és un be escàs i que cal gestionar amb molta cura, especialment en un context com l’actual, on el canvi climàtic està fent que les pluges siguin més escasses i en canviï la distribució alhora que les temperatures són cada vegada més altes.

Efectes de la sequera | Marufish
Les sequeres a molts indrets del món són cada cop més severes | Marufish

Si bé l’estat espanyol és el que més aigua consumeix per càpita de tota la Unió Europea, amb 132 litres per persona i dia, a Catalunya les xifres són sensiblement inferiors, situades al voltant dels 117 litres per persona i dia. Uns números, però, que encara són superiors als 100 litres que, segons l’Organització Mundial de la Salut, hauríem de necessitar. Així doncs, encara hi ha marge per a millorar.

L’eficiència hídrica, una dada important a les llars

En general, fem servir l’aigua pel consum personal, rentar la roba, l’higiene, la neteja i la cuina, és a dir, a les llars. En aquest sentit, si l’eficiència energètica és un element molt important a l’hora de construir però també rehabilitar les llars, també hi ha maneres d’aconseguir que l’eficiència hídrica augmenti.

Detall d'una canonada d'abastament d'aigua en alta. | Agència Catalana de l'Aigua
Detall d’una canonada d’abastament d’aigua en alta. | Agència Catalana de l’Aigua

De fet, segons dades publicades per l’empresa Xylem, un edifici rehabilitat pot consumir fins a un 40% menys d’aigua gràcies a les millores en aixetes i aparells sanitaris, a processos de depuració… Solucions que a més, segons afirma la mateixa companyia, poden reduir els costos de neteja del sistema fins a un 80% i els costos energètics derivats fins a un 70%.

Altres petits gestos

Les reformes, però, no són l’única solució, sinó que és ben sabut que hi ha petits gestos diaris que poden marcar la diferència. Si no es poden canviar les aixetes, per exemple, es poden instal·lar limitadors de cabal, capçals amb reducció d’àrea de difusió a les dutxes, airejador que mesclen l’aigua amb aire per fer la sensació que el raig més més abundant… Fins i tot es poden instal·lar interruptors de flux que detecten si hi ha una persona a l’hora d’activar o desactivar l’aigua. Pel que fa als vàters, és clar, els models moderns compten amb el sistema de doble polsador, per moderar el consum.

Més notícies
Ecofactoria del Baix Llobregat | Aigües de Barcelona
L’aigua, impuls de la transformació ecològica i justa
Aigües de Barcelona treballa en el seu ‘full de ruta’ per assolir la neutralitat climàtica
Sistema de captura de boira a Xile | Fundación Un Alto en el Desierto
Lluitar contra la crisi de l’aigua capturant boira
Tot i que sembli sortit de la ciència-ficció, la condensació de boira per obtenir aigua és una gran ajuda per a petites comunitats de zones àrides
Sanejament sostenible, la clau per abordar els reptes de les ciutats del segle XXI
Aigües de Barcelona posa a disposició dels municipis una solució innovadora que monitoritza les aigües residuals i anticipa els rebrots de Covid
Les aigües han baixat tant que la canonada de presa d'aigua original ha quedat al descobert. Sense la segona, construïda el 2020, la ciutat de Las Vegas s'hauria quedat sense subministrament | Southern Nevada Water Authority
La sequera fa aparèixer més cadàvers a un llac dels Estats Units
Fa una setmana ja es va descobrir un cadàver a dins d'un barril

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa