MonPlaneta
Sanejament sostenible, la clau per abordar els reptes de les ciutats del segle XXI
  • CA

L’aigua és font de la vida i aquesta pandèmia ha deixat clar, més que mai, la seva estreta relació amb la salut i la higiene. Disposar de subministrament d’aigua i de sanejament de qualitat és la millor protecció contra nombroses malalties infeccioses. Ara, a més, l’estudi de l’empremta que deixem a les aigües residuals s’ha convertit en un instrument potent per seguir la prevalença del coronavirus i anticipar-ne rebrots. Per rastrejar el virus a les clavegueres i a tot el sistema de sanejament de les ciutats, Aigües de Barcelona ha desenvolupat COVID-19 City Sentinel, una eina que monitoritza aquestes aigües i detecta i quantifica la presència del SARS-CoV-2. Aquesta solució innovadora combina un pla de mostreig, anàlisis ràpides i l’accés a un observatori digital, una gran ajuda a l’hora d’anticipar escenaris i prendre decisions davant el desafiament que suposa el coronavirus per a tota la població.

Garantir la continuïtat del servei i preservar la salut de les persones són les principals prioritats d’Aigües de Barcelona i és per això que, coincidint amb el Dia Mundial del Sanejament, que se celebra el 19 de novembre, la companyia posa en valor la seva importància com a pedra angular per a un nou model de desenvolupament sostenible i una eina per actuar davant les noves realitats que ha dut la pandèmia. Així, l’experiència d’Aigües de Barcelona i el seu coneixement de xarxes de sanejament i anàlisis de laboratori són factors que li permeten acotar per zones d’influència la xarxa de clavegueram de les diverses poblacions i identificar-ne els nivells d’incidència del coronavirus quan se’n detecta la presència. Els seus laboratoris, referència estatal en control de qualitat de l’aigua i en tècniques avançades com les anàlisis PCR, poden entregar resultas fiables en menys de 48 hores a partir de marcadors genètics del virus. Un cop recollides les mostres i analitzades al laboratori, els resultats es transfereicen automàticament a la plataforma City Sentinel, que permet que el gestor públic visualitzi gràficament les dades mitjançant un mapa dinàmic del municipi, dividit per sectors en base a la xarxa de sanejament facilitant el seguiment del virus. Els municipis de Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat i Badalona ja tenen aquesta ajuda per combatre el coronavirus, com altres poblacions de l’Estat, i el Ministeri de Sanitat l’ha seleccionat com a plataforma per al seu projecte de seguiment del virus a les depuradores.

El subministrament i el sanejament de l’aigua van ser declarats serveis essencials durant la pandèmia. La xarxa de sanejament, que permet tractar i evacuar les aigües residuals, és un equipament estratègic en les polítiques de salut. Tot i això, el canvi climàtic amenaça seriosament aquesta peça bàsica que va permetre el creixement de les ciutats el segles XIX i XX. L’edició d’enguany del Dia Mundial del Sanejament duu per lema “Sanejament sostenible i canvi climàtic” i mira de fer èmfasi en la necessitat de ser conscients que els episodis climàtics extrems com tempestes continuades, inundacions o sequeres poden malmetre les canalitzacions i suposar un risc de fuga d’aigües residuals. A més d’això, el compromís amb el medi ambient, la lluita contra el canvi climàtic i una gestió eficient dels recursos fa imprescinsible apostar per un model d’economia circular també al cicle de l’aigua. Així, el seu final passaria a ser el principi, amb la reutilització de l’aigua i d’altres recursos, i permetria fer front a la seva disponibilitat limitada i a l’augment de la població. Per aconeguir-ho, cal augmentar la inversió en infraestructures que millorin la competitivitat i la resiliència i impulsin una gestió integrada amb visió global, responent als reptes de les ciutats del segle XXI.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa