MonPlaneta
Les deixalles de plàstics d’un sol ús es generen a un ritme rècord
  • CA

El volum de deixalles de plàstics d’un sol ús que es generen en un any està creixent i batent nous rècords. Segons afirma el segon Plastic Wate Makers Index, un informe elaborat per la Fundació Minderoo, el 2021 es van generar 139 milions de tones d’aquest tipus de residus, 6 milions més que el 2019, quan es va fer el càlcul per primera vegada. Pel que sembla, malgrat les noves normatives, el reciclatge no ha crescut prou com per evitar que cada cop més d’aquestes restes s’acumulin a les deixalleries.

Un quilo més per persona

Així doncs, la quantitat addicional de deixalles que s’han creat en aquests dos anys equival a un quilo més per persona i, pel que sembla, n’és responsable un augment de la demanda d’envasos flexibles com ara bosses hermètiques i ‘film’. Així doncs, per bé durant els darrers anys moltíssims governs del món han anunciat mesurs per reduir el plàstic d’un sol ús com ara el de les canyetes, els coberts de plàstic, les bosses dels supermercats i d’altres, sembla que no és suficient, i una capacitat de reciclatge massa petita està fent que aquestes deixalles continuïn acumulant-se.

Reciclatge de residus de plàstic | Plastics Europe
El volum de plàstic reciclat al món continua sent massa baix | Plastics Europe

Només dues grans empreses fan els deures

D’entre totes les empreses de la indústria petroquímica, l’informe només n’esmenta dues –de les vint auditades– afirmant que reciclen prou i fabriquen prou productes amb plàstic reciclat. Es tracta de la taiwanesa Far Eastern New Century i la tailandesa Indorama Ventures, la productora d’ampolles de plàstic PET reciclat més gran del món.

Aquesta darrera, de fet, és la quarta productora més important del món de polímers verges per a plàstic d’un sol ús, en una llista encapçalada per la nord-americana ExxonMobil, la xinesa Sinopec i la també nord-americana Dow. L’informe també posa xifres a la generació de gasos d’efecte hivernacle generats per aquesta indútria: 450 milions de tones anuals.

El problema, doncs, continua creixent malgrat els esforços i que fins i tot l’ONU demana instuments legals vinculants per poder combatre’l. L’Acord Global sobre els Plàstics en què s’està treballant, però, podria ser un pas molt important per començar a posar les coses en la bona direcció.

Més notícies
Plàstics | Pixabay
Circularitzar la indústria del plàstic, un repte tan enorme com urgent
Un estudi n'analitza la producció global, el cicle de vida i l'impacte mediambiental de tot el procés
Cada dia fem servir quantitats enormes de plàstics i el seu impacte en la salut i el medi ambient pot ser molt pitjor del que ens pensem | Pixabay
Els efectes de la contaminació per plàstics poden durar dues generacions
Un estudi detecta els efectes de l'exposició de ratolins mascles a disruptors endocrins en els seus fills i néts
Vaques alimentant-se a una granja, en una imatge d'arxiu | Domini Públic
L’estómac de les vaques pot desfer plàstics considerats difícils de reciclar
Les proves fetes amb PET, el plàstic més habitual, indiquen que el pot digerir sense problemes
Gràcies a un làser es pot aconseguir convertir el plàstic PET en nanodiamants | HZDR / Blaurock
Aconsegueixen convertir el plàstic més fabricat del món en diamants
La transformació s'aconsegueix fent servir un làser i podia tenir aplicacions molt importants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa