MonPlaneta
Un nou revestiment pel paper pot convertir-lo en una alternativa al plàstic
  • CA

Reduir l’ús de plàstics, un dels materials més presents en el nostre dia a dia, és una prioritat tant per a la nostra pròpia salut com per a la del medi ambient. En un article a la revista ‘Industrial Engineering & Chemical Research’, un equip d’investigadors de la Universitat de Tòquio (Japó) ha anunciat un avenç en aquest sentit que podria ser molt important: el d’un revestiment per a paper que podria fer que aquest material substituís els plàstics en moltes de les seves aplicacions.

Mantenir les propietats del plàstic sense contaminar l’ambient

Segons expliquen, amb el seu mètode es pot donar al paper algunes de les propietats més útils dels plàstics. Anomenat Choetsu, aquest revestiment no només fa que el paper sigui impermeable sinó que també en manté la flexibilitat i, el que també és molt important, fa que es degradi de manera segura. Això podria estalviar els milions i milions de peces de plàstic que cada any acaben al medi ambient, formant un dels problemes de contaminació més importants que tenim a dia d’avui.

El gran problema del plàstic, doncs, és la dificultat per aconseguir que es degradi de manera ràpida i segura, una propietat que el paper compleix de manera excel·lent. No obstant això, també sabem que el paper no pot tenir molts dels usos que té el plàstic, i és per això que els investigadors van mirar d’integrar totes dues coses.

Reciclatge de residus de plàstic | Plastics Europe
Els plàstics són la font d’un dels principals problemes de contaminació a nivell mundial | Plastics Europe

Un material revolucionari

El resultat, Choetsu, és una combinació de materials que, en aplicar-se al paper, genera una pel·lícula dura i impermeable en contacte amb la humitat de l’aire. Està fet amb productes químics segurs i de baix cost, com ara l’alcohol isopropílic, i l’aplicació consisteix en submergir, per exemple, una capsa per a menjar en aquest líquid i deixar que s’assequi a temperatura ambient.

Un cop això ha passat es forma una capa de silici que el protegeix durant molt de temps però que, quan es degrada, es converteix en productes innocus com ara carboni, aigua i sorra. A més, en un efecte inesperat, també té propietats antibacterianes, ajudant a mantenir unes condicions sanitàries molt necessàries en el cas que hagi de servir per guardar aliments.

Així doncs, aquest invent, que podria començar a fer-se servir ben aviat, podria suposar una revolució en l’envasat, l’emmagatzematge i el consum de menjar, per exemple, i fins i tot molt més enllà. En un article publicat a la pàgina web de la mateixa universitat, els seus desenvolupadors afirmen que estan “molt contents” d’haver inventat una cosa que “pot ajudar el món”.

Més notícies
Un programa informàtic ha elaborat una llista de productes útils que es poden elaborar a partir de residus químics | This is Engineering
Un programa informàtic troba com reciclar residus i fer-ne medicaments
Aquesta innovació podria ser molt important en el futur de l'economia circular
Els plàstics són un dels problemes ambientals més grans que patim
Un nou enzim elimina en dies plàstics que trigarien segles a degradar-se
Aquest avenç podria suposar un salt enorme en el reciclatge i retirar milers de milions de tones de residus a tot el món
Martin Tangney és el responsable d'un projecte que vol convertir les restes de whisky en biocombustible | Celtic Renewables
El sector del whisky vol aprofitar els seus residus com a combustible
Una aposta pels biocombustibles podria aprofitar desenes de milers de tones de deixalles cada any
Mattel és una de les empreses de joguines més conegudes del món | Mattel
L’empresa de joguines Mattel farà servir materials 100% sostenibles el 2030
La companyia acaba de posar a la venda les primeres joguines neutrals en carboni de la seva història

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa