MonPlaneta
Dissenyen un exèrcit de microrobots per rentar-nos les dents

Un petit exèrcit de microrobots que canvien de forma podria, en el futur, netejar i esbandir les dents. Aquesta és la darrera tecnologia que han desenvolupat a la Universitat de Pennsilvània, als Estats Units. Presentats en un article a ‘ACS Nano’, aquests microrobots podrien ajudar les persones que no tenen la habilitat manual per rentar-se bé les dents totes soles, un avenç sorprenent que sembla, ben bé, una idea de ciència-ficció.

Netejar les dents i eliminar bacteris de manera automàtica

El component principal d’aquests microrobots són partícules d’òxid de ferro amb activitat catalítica i magnètica. Amb un camp magnètic, els investigadors van poder dirigir-ne els moviments i la configuració per donar-los forma de raspall per netejar la superfície de les dents o una de més allargassada per fer de fil dental. En tots dos casos, una reacció catalítica fa que els microrobots produeixin compostos antimicrobians per eliminar els bacteris perjudicials.

Els experiments amb dents humanes artificials i reals mostren com els robots poden prendre moltes formes i eliminar els biofilms de bacteris que causen càries i malalties de les genives. Així, tot el procés de rentar les dents es pot dur a terme de manera automàtica i en un sol pas, en comptes del procés de raspallar, passar el fil dental i esbandir que hauria de fer una persona, un procés que ha estat pràcticament igual durant milers d’anys.

L'aplicació d'aquests microrobots permet programar la neteja i desinfecció de les dents, que es fa de manera automàtica | Universitat de Pennsilvània
L’aplicació d’aquests microrobots permet programar la neteja i desinfecció de les dents, que es fa de manera automàtica | Universitat de Pennsilvània

Un invent gairebé casual

Tot i que la tecnologia ja existia, aquest invent tan peculiar va sorgir una mica per casualitat. Un grup d’investigadors de la universitat estava treballant en l’activitat catalítica de les nanopartícules, que poden activar peròxid d’hidrogen perquè alliberi radicals lliures que eliminen els bacteris, mentre un altre estava estudiant com fer servir les mateixes nanopartícules per crear robots controlats amb camps magnètics.

Tots dos equips, doncs, es van unir per donar una aplicació a les seves dues línies d’investigació, creant una nova manera de mantenir una bona higiene dental. Els resultats de l’ús d’aquestes nanopartícules, que a més ja han estat aprovades per les autoritats nord-americanes per a altres usos, han estat molt positius, i a més els microrobots es poden programar completament per adaptar-se a les necessitats de cada pacient i, fins i tot, a la sensibilitat de les seves genives.

Ara, els investigadors continuen treballant per optimitzar els moviments dels robots i estudiant diverses maneres de posar els microrobots a les dents fent servir aparells que s’adaptin a la boca, amb l’esperança de poder començar a fer-los servir ben aviat, si més no en entorns controlats com ara els hospitals i les residències per a gent gran.

Més notícies
L'estudi s'ha fet amb cacauets, un aliment que provoca reaccions al·lèrgiques perilloses a moltes persones | Pixabay

Una tècnica amb microagulles pot reduir la intensitat de les al·lèrgies

Uns petits pegats han demostrat tenir un efecte dessensibilitzador molt destacable davant dels al·lèrgens
:  - Mobile
Administració d'una vacuna intranasal | Pixnio

Una vacuna intranasal de nanopartícules dóna bons resultats contra la grip

La protecció es manté en les proves amb diverses soques del virus
:  - Mobile
El robot és tan petit que pot posar-se sense problemes a la punta d'un bolígraf | Northwestern University

Creen un robot més petit que una puça i que pot caminar

Ha esta dissenyat als Estats Units i es pot controlar remotament gràcies a làsers
:  - Mobile

Les nanopartícules magnètiques seran el futur en el tractament del càncer de pàncrees

El projecte entra en la seva última fase i es dirigeix als pacients amb tumors localitzats, però que no poden ser extirpats
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa