MonPlaneta
Els conreus a les granges solars en milloren l’eficiència i la longevitat
  • CA

Cultivar aliments a les granges solars no només augmentaria la producció de menjar sinó que milloraria l’eficiència i la longevitat d’aquestes instal·lacions. Un nou estudi elaborat per investigadors de la Universitat Cornell, als Estats Units, i publicat a la revista ‘Applied Energy’, ha estimat els costos i els beneficis de combinar els espais ocupats amb plaques solars amb els conreus, una versió del que es coneixen com a instal·lacions agrovoltaiques.

Una eina basada en la física

Segons els autors d’aquest treball, és el primer cop que es crea una eina basada en la física per fer aquests càlculs i conèixer els avantatges que pot tenir col·locar al mateix lloc plaques solars i agricultura comercial, si més no des del punt de vista de l’eficiència en la conversió d’energia i la longevitat de les plaques solars.

“L’horta solar” que hi ha al terme municipal d’Ordis | ACN

El potencial de l’agrovoltaica, però, fa temps que s’estudia, ja que les plaques en alçada poden refrigerar passivament els conreus i aconseguir una coberta més reflectant i una ràtio d’evapotranspiració més alta que a les granges solars tradicionals. És per això que aquesta modalitat ‘mixta’ pot ser una gran oportunitat per generar electricitat renovable i conservar els camps de conreu i, també, ajudar a rendibilitzar les explotacions on ens beneficis són més minsos, recuperant l’economia del camp.

La vegetació redueix la temperatura de les plaques

Segons els repsonsables d’aquest estudi, les plaques solars muntades sobre vegetació tenen una temperatura de superfície inferior a les instal·lades sobre el sòl. En aquest cas, es van muntar 4 metres per sobre d’un camp de soia i les plaques van mostrar reduccions de temperatura de fins a 10ºC en relació a plaques posades a mig metre d’un sol nu.

La combinació d'agricultura i fotovoltaica és una gran opció de futur | Asurnipal / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
La combinació d’agricultura i fotovoltaica és una gran opció de futur | Asurnipal / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Aquest efecte refrigerant, doncs, és major que el que dóna l’alçada per sí mateixa i, a més, augmenta l’eficiència de les plaques i en redueix el desgast, donant un benefici econòmic significatiu a llarg termini. Així, els beneficis de l’agrovoltaica es demostren una vegada més, ja que no només poden aprofitar al màxim el sòl agrícola, millorant la vida dels pagesos, sinó que contribueixen alhora a la transició energètica i a satisfer una demanda d’aliments que cada cop és més gran.

Beneficis bidireccionals

Els resultats d’aquest estudi, de fet, suposen una manera de mirar ‘al revés’ l’agrovoltaica. Si habitualment es pensa en fer servir les plaques solars per ajudar als conreus, en aquest cas es fixa en com els conreus ajuden les plaques solars. Els beneficis, per tant, són bidireccionals, una raó de més perquè tant agricultors com propietaris de granges solars s’interessin en la meitat que els manca.

Més notícies
Plaques solars | Exciton Science
Les ciutats podrien ser gairebé autosuficients amb l’energia solar
Un estudi fet a Melbourne (Austràlia) crea un model on les plaques fotovoltaiques són part integral dels edificis
Un possible model de central d'energia solar a l'espai
Europa es planteja una gran inversió en generar energia solar a l’espai
Per fer-ho caldria augmentar 200 vegades la capacitat de posar carregaments en òrbita
El de Solar Duck és un dels projectes en desenvolupament a dia d'avui per generar energia solar al mar | Solar Duck
Granges solars marines, una nova possibilitat per al futur
Aquesta opció de moment ha estat poc explorada però pot tenir un gran potencial
Les energies solar i eòlica han evitat que la inflació a la Unió Europea fos encara més salvatge
La Unió Europea bat el seu rècord de producció solar i eòlica
La crisi del gas rus ha empès aquestes renovables fins el 24% del 'mix' elèctric

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa