MonPlaneta
Un conreu resilient dóna esperança a la seguretat alimentària del futur
  • CA

En un moment on les investigacions evidencien els problemes que durà el canvi climàtic a la seguretat alimentària global, un conreu especialment resilient pot esdevenir una gran esperança de futur. Es tracta del fruit del pa, nadiu de les illes de l’oceà Pacífic i que, com explica un equip d’investigadors a la revista ‘PLOS Climate’, podria tornar-se cada cop més habitual arreu del món si hem d’alimentar cada cop més persones mentre les collites d’arròs, panís o blat disminueixen a causa de l’enduriment de les condicions atmosfèriques.

Una espècie ignorada

En comparació amb els grans conreus mundials, el fruit del pa és una espècie “ignorada i infrautilitzada”, segons els investigadors, malgrat que és “relativament resilient” al canvi climàtic”. Així, tenint en compte que els cultius més estesos a dia d’avui no són tan resistents i és possible que la seva producció caigui, aquest aliment podria ser incorporat com un element important de les estratègies d’adaptació en seguretat alimentària.

Un element importantíssim de les cultures del Pacífic

Malgrat el seu nom, el “fruit del pa” no té llavors i és ric en midó, més semblant a una patata que no pas a una fruita. A més, és ric en fibra, vitamines i minerals, i és per això que ha estat un aliment clau dels pobles del Pacífic durant milers d’anys, que han desenvolupat diverses maneres de consumir-lo, ja sigui al vapor, rostit, fregit o fins i tot fermentat o convertit en farina per conservar-lo durant més temps.

El fruit del pa, tot i el seu nom, és nutricionalment més semblant a les patates | Wikimedia Commons
El fruit del pa, tot i el seu nom, és nutricionalment més semblant a les patates | Wikimedia Commons

Aquestes propietats, i el fet que els arbres viuen molts anys i produeixen molt han fet que en algunes cultures fins i tot es planti un arbre del pa quan neix un infant per assegurar que tingui aliment durant la resta de la seva vida. Tenint en compte això, els investigadors volien saber com afectaria el canvi climàtic a un aliment poc conegut a Occident però que és central en l’alimentació i la cultura de tantes persones a l’altra banda del món.

Un cultiu molt resilient i fins i tot exportable

Després de determinar les condicions òptimes pel conreu de fruit del pa, van fer prediccions sobre com canviaria el clima entre 2060 i 2080 en dos escenaris: un d’emissions altíssimes i un altre de més probable on les emissions s’estabilitzen. En tots dos escenaris, les zones aptes pel conreu de fruit del pa es mantenien pràcticament igual, baixant un 4,4% a les zones tropicals i subtropicals del planeta. A més, també es van trobar zones on expandir el conreu, especialment a l’Àfrica subsahariana, on no són un conreu tradicional però on podrien ser una font d’aliment estable i molt important.

El fruit del pa es pot cuinar de moltes maneres diferents | Martin Bravenboer / Flickr
El fruit del pa es pot cuinar de moltes maneres diferents | Martin Bravenboer / Flickr

Així, tot i que el clima dels tròpics canviarà molt, no ho farà prou com per sortir de la finestra òptima pel conreu de fruit del pa. A més, l’estudi també assenyala que hi ha una part enorme d’Àfrica on es podria exportar aquest conreu, ajudant a alimentar milions de persones que pateixen cada vegada més escassedat d’aliments. A més, com que la majoria de varietats de fruit del pa no tenen llavors, la probabilitat que l’espècie esdevingui invasora és entre petita i inexistent.

Una esperança per a desenes de milions de persones

Un cop ben establert, l’arbre del pa i els seus fruits aguanten millor la calor i la sequera que altres conreus molt més emprats. A més, però, té altres beneficis, com el fet que és perenne, és a dir, que necessita menys recursos per conrear-se, i que a més, com que és un arbre, captura molt més diòxid de carboni de l’atmosfera que no pas les plantes. Això, sumat al fet que pot créixer en indrets on la seguretat alimentària corre un greu perill, converteixen el fruit del pa en una opció de futur per a milions de persones en països en vies de desenvolupament, que podrien produir el seu propi aliment.

Més notícies
Plantació d'enset a Etiopia | Wikimedia Commons
Un parent etíop del plàtan podria salvar 100 milions de persones de la fam
L'enset podria ser cultivat en una zona enorme fins i tot si el planeta continua escalfant-se
El futur del cultiu mundial de blat podria estar assegurat gràcies a una planta silvestre de l'Orient Mitjà
Una mala herba resistent pot ser la clau de la seguretat alimentària global
Creuar-la amb el blat podria donar-li immunitat contra les malalties més greus que pateixen
Aquesta planta és capaç de sobreviure en un entorn que mataria qualsevol altra espècie | Wikimedia Commons
Una planta que creix més com més estrès pateix pot ajudar-nos en el futur
Membre de la família de la col, la mostassa, el nap i el rave, les seves propietats poden ser molt útils
El blat és un dels conreus més estesos del món i un dels que podria patir més els efectes del canvi climàtic, posant en perill el subministrament mundial d'aliments
Inventen un ‘súper blat’ que pot creixer en sòls salinitzats
Aquest tipus de conreus poden ser importantíssims durant les properes dècades

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa