MonPlaneta
Un parent etíop del plàtan podria salvar 100 milions de persones de la fam
  • CA

L’enset, un parent del plàtan nadiu d’Etiopia, podria salvar 100 milions de persones de la fam en l’escenari present i futur de canvi climàtic, segons un nou estudi publicat a ‘Environmental Research’. Aquesta planta, gairebé desconeguda fora del seu país d’origen, podria ser cultivat en una àrea molt més gran i ajudar a la seguretat alimentària del continent durant les properes dècades.

A dia d’avui, l’enset, o “fals plàtan”, només es fa servir a una part d’Etiopia, on en fan farinetes i pa. El fruit en sí, de fet, no és comestible, però les arrels i les tiges, riques en sucres, es poden fer fermentar. De fet, en aquell país és la font primària de calories d’aproximadament vint milions de persones, però no es cultiva enlloc més malgrat que, en estat salvatge, creix fins a Sud-àfrica, més de 4.000 quilòmetres al sud.

Una dona en una plantació d'enset a Etiopia | IFPRI
Una dona en una plantació d’enset a Etiopia | IFPRI

Gràcies a aquesta investigació i a l’elaboració de models agrícoles, els investigadors han calculat que, durant les properes quatre dècades, l’enset podria ser cultivat en una àrea prou gran com per garantir la seguretat alimentària de més de 100 milions de persones a Etiopia i als països del voltant, fent-lo servir com a reforç en moments d’escassedat.

L’enset té molts avantatges com a planta de conreu, ja que es pot plantar i recollir en qualsevol moment de l’any i, a més, és una planta perenne, fent-lo perfecte com a remei per a la fam, especialment en un continent on aquest problema és endèmic i quan s’espera que el canvi climàtic faci que les crisis alimentàries sigui cada vegada més habituals.

Així doncs, els investigadors plantegen continuar fent recerca i començar a augmentar la superfície conreada. Si s’aconseguís fer-ho prou ràpid i amb una capacitat de distribució suficient, es podrien evitar les grans fams que afecten el continent africà i que, si no canvia res, durant les properes dècades seran cada com més freqüents i més intenses.

Més notícies
La manera com es menja és important
El món necessitarà un 80% més de calories el 2100
No aconseguir prou aliments com per satisfer aquesta demanda podria sumar-se a tots els altres factors que, d'aquí a final de segle, podrien fer augmentar les desigualtats
La malaltia que mata els plàtans ha arribat a Amèrica del Sud
Les autoritats colombianes han confirmat la presència del fong al país malgrat els esforços fets durant anys. Una de les principals activitats econòmiques del subcontinent corre un perill gravíssim
Plàtans Cavendish
Un fong amenaça d’eliminar tots els cultius mundials de plàtans
La malaltia de Panamà podria acabar amb la varietat més cultivada al món, la Cavendish, i és possible que l'única esperança de salvar-la sigui una espècie de plataner endèmic de Madagascar que és a punt d'extingir-se

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa