L’enset, un parent del plàtan nadiu d’Etiopia, podria salvar 100 milions de persones de la fam en l’escenari present i futur de canvi climàtic, segons un nou estudi publicat a ‘Environmental Research’. Aquesta planta, gairebé desconeguda fora del seu país d’origen, podria ser cultivat en una àrea molt més gran i ajudar a la seguretat alimentària del continent durant les properes dècades.
A dia d’avui, l’enset, o “fals plàtan”, només es fa servir a una part d’Etiopia, on en fan farinetes i pa. El fruit en sí, de fet, no és comestible, però les arrels i les tiges, riques en sucres, es poden fer fermentar. De fet, en aquell país és la font primària de calories d’aproximadament vint milions de persones, però no es cultiva enlloc més malgrat que, en estat salvatge, creix fins a Sud-àfrica, més de 4.000 quilòmetres al sud.
Gràcies a aquesta investigació i a l’elaboració de models agrícoles, els investigadors han calculat que, durant les properes quatre dècades, l’enset podria ser cultivat en una àrea prou gran com per garantir la seguretat alimentària de més de 100 milions de persones a Etiopia i als països del voltant, fent-lo servir com a reforç en moments d’escassedat.
L’enset té molts avantatges com a planta de conreu, ja que es pot plantar i recollir en qualsevol moment de l’any i, a més, és una planta perenne, fent-lo perfecte com a remei per a la fam, especialment en un continent on aquest problema és endèmic i quan s’espera que el canvi climàtic faci que les crisis alimentàries sigui cada vegada més habituals.
Així doncs, els investigadors plantegen continuar fent recerca i començar a augmentar la superfície conreada. Si s’aconseguís fer-ho prou ràpid i amb una capacitat de distribució suficient, es podrien evitar les grans fams que afecten el continent africà i que, si no canvia res, durant les properes dècades seran cada com més freqüents i més intenses.