Una mala herba poc coneguda té una resistència a les malalties que podria ajudar a garantir la seguretat alimentària global. Si es creua amb el blat, podria fer-lo immune a alguns dels mals més perillosos que afecten aquest conreu, permetent assegurar-ne la producció davant d’un panorama incert i amb unes perspectives força negatives.

Aquesta espècie de blat silvestre podria ser la salvació per a milions de persones arreu del món | Brande Wulff

La planta que podria eradicar la fam

El descobriment, que ha estat publicat a la revista ‘Nature Communications’, és el fruit del treball d’un equip internacional d’investigadors que ha aconseguit trobar el gen responsable de la gran resistència de l’espècie Aegilops sharonensis, un parent silvestre de les espècies cultivades de blat que creix a l’Orient Mitjà, entre Israel i el sud del Líban.

Gràcies al desxiframent del genoma de la planta i a una eina informàtica, es va poder buscar quines mutacions tenien les plantes que són resistents al rovell de la tija, una malaltia del blat que fa milers d’anys que causa problemes als agricultors d’arreu del món. Amb això es va aconseguir identificar un gen candidat, que es va comprovar que donava a les plantes una gran protecció contra totes les variants d’aquest patògen fúngic, anomenat Puccinia graminis f. sp. tritici.

Un cop identificat el gen, s’ha començat a investigar per conèixer com funciona i, fins i tot, si es pot millorar aquest mecanisme per fer les plantes encara més resistents. Així, en el futur, podria formar part d’un grup de gens insertats a les varietats transgèniques de blat i, juntament amb més gens que es podrien identificar en el futur, tant de l’Aegilops sharonensis com d’altres plantes, donar al blat una resistència mai vista fins ara.

Camp de blat  | Pixabay
El blat és un dels principals conreus alimentaris del món | Pixabay

Un salt endavant en una cursa urgent

Aquest estudi arriba en el mateix moment que, a Amèrica del Sud, s’estan aprovant varietats transgèniques de blat adaptades perquè resisteixin millor la sequera, obrint la porta a que aquests conreus siguin cada cop més comuns i a ajudar, entre tots, a fer que la producció mundial d’aliments sigui més resilient davant els reptes del canvi climàtic, que no només augmenta les sequeres sinó que facilita la propagació de malalties.

A dia d’avui, segons les dades de què disposem, les malalties del blat redueixen la producció global un 21%, i no només fan perdre aliment sinó també l’energia emprada pel conreu, que equival al consum de 300 milions de llars als països en vies de desenvolupament. Així doncs, podríem ser davant d’un dels descobriments més importants per garantir que, en el futur, la població humana del món pugui no només alimentar-se com fins ara sinó, potser, fins i tot millor.

Nou comentari

Comparteix