MonPlaneta
Conrear arròs amb animals aquàtics millora les collites
  • CA

Cultivar arrós alhora que es crien animals aquàtics pot reduir la necessitat de fertilitzants i pesticides químics i, alhora, augmentar els beneficis pels agricultors, segons un estudi publicat a ‘eLife’. Així, sembla que hi ha una manera de reduir no només els perills pel medi ambient d’aquesta pràctica agrícola sinó, a més, de millorar les coindicions de vida de les persones que s’hi dediquen, que veurien com la seva activitat es torna més rendible.

Les granges actuals normalment només tenen un tipus de conreu i fan servir grans quantitats de fertilitzants i pesticides, que han augmentat la producció a canvi de malmetre el medi ambient. La Universitat Zhejiang, a la Xina, és un dels indrets on s’està experimentant amb una barreja d’activitats per reduir la necessitats de químics, fent servir les interaccions beneficioses entre els animals i les plantes.

Exemplar de carpa comuna
Exemplar de carpa comuna

Així és com s’ha arribar a aquesta prova pilot de criar animals aquàtics a la mateixa zona on es conrea arròs, veient com actua cadascun d’ells dins l’ecosistema per tal de trobar una manera profitosa, sostenible i respectuosa amb el medi ambient de fer-ho.

Els investigadors van fer tres experiments, cadascun dels quals va durar tres anys, per veure com creixia l’arrós en unes aigües amb carpes, crancs xinesos i tortugues de closca tova, en comparació amb arròs sense cap espècie animal. Amb el temps, es van adonar que la presència dels animals reduïa la presència d’herbes, augmentava el ritme de descomposició de la matèria orgànica i, a més, feia créixer la productivitat dels camps. A més, els nivells de nitrogen al sòl es van mantenir estables, reduint la necessitat de fertilitzants.

Cultiu d'arròs | IRTA
Cultiu d’arròs | IRTA

En estudiar de què s’alimentaven els animals, van veure que entre un 16-50% de la seva dieta eren plantes i altres aliments que trobaven a l’aigua, en comptes del menjar que els donaven els agricultors. A més, les plantes d’arròs van fer servir un 13-35% del nitrogen del menjar que no havia estat consumit pels animals. Tot plegat va acabar fent que les collites d’arròs, segons l’espècie que l’acompanyava, creixessin entre un 8,7% i un 12,1% i, a més d’això, es van poder vendre entre 0,5 i 2,5 tones de crancs, carpes o tortugues per hectàrea de conreu, augmentant encara més els beneficis.

Els resultats deixen molt clar que crear un ecosistema agrícola on l’arròs i els animals creixin junts té molts beneficis, no només per als productors mateixos, que augmenten les collites i redueixen els costos de la producció, sinó també pel mateix medi ambient, on no s’aboquen productes químics que poden tenir efectes nocius.

Més notícies
Camp de conreu de wasabi | Wikimedia Commons
El canvi climàtic amenaça el cultiu de wasabi
La producció a Shizuoka ha caigut un 55% en només deu anys a causa d'aquest i altres factors
La presidenta de la Fundació BCN FP, Sara Berbel
El camp i l’alimentació requereixen agricultors joves ben formats
Prop del 65 % dels pagesos de la regió de Barcelona té més de 55 anys i el relleu escasseja
Dos limfòcits T atacant una cèl·lula tumoral | NIH
Descobreixen la importància del magnesi pel sistema immunològic
És essencial pel funcionament dels limfòcits T. Aquesta troballa podria ser molt important pels pacients de càncer
Imatge promocional del quètxup 'marcià' | KraftHeinz
Aconsegueixen cultivar tomàquets en condicions semblants a les de Mart
Heinz llença un nou quètxup i alhora demostra que una colònia marciana podria arribar a produir el seu propi menjar
Aplicació de pesticides en un camp de conreu | Wikimedia Commons
És l’hora de l’agricultura ecològica
Aquest concepte neix sobre la base del respecte cap a les dinàmiques naturals dels ecosistemes i de la preservació de l'equilibri biològic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa