MonPlaneta
Aconsegueixen cultivar tomàquets en condicions semblants a les de Mart
  • CA

L’empresa d’alimentació nord-americana KraftHeinz va presentar fa poc el seu darrer producte, un nou quètxup que podria anar molt més enllà del màrqueting i ser una peça importantíssima en el futur de l’exploració de l’espai. El producte en qüestió, que ha estat batejat com el seu quètxup “Marz Edition”, ha estat fabricat a la Terra però en unes condicions molt semblants a les que hi ha a Mart, de les temperatures i la quantitat d’aigua fins a la composició del sòl.

Durant dos anys mesos, un equip format per catorze astrobiòlegs ha estat treballant a l’Institut Espacial Aldrin, a Florida, per mirar de fer créixer tomàquets en circumstàncies molt adverses. El seu èxit, més enllà de l’anècdota del quètxup, pot ser molt important pel futur de la presència humana fora de la Terra. Si fa ben poc els astronautes de l’Estació Espacial Internacional van provar els primers pebrots picants cultivats a l’espai, l’experiment de Heinz podria ser la primera prova que és possible produir menjar a Mart de manera estable, una condició gairebé imprescindible per a l’establiment d’una colònia humana al planeta roig que no necessiti una connexió constant amb la Terra per a la seva supervivència.

Proposta d'habitatges a Mart presentada a un concurs organitzat per la NASA | Team SEArch+ / Apis Cor
Proposta d’habitatges a Mart presentada a un concurs organitzat per la NASA | Team SEArch+ / Apis Cor

La presència humana permanent a Mart, com a la Lluna, ha estat matèria de la ciència-ficció durant dècades, i un dels problemes principals sempre ha estat com s’alimentarien uns possibles colons fora del nostre planeta. En el cas de l’Estació Espacial Internacional el cultiu és purament anecdòtic, perquè no hi ha prou espai com per cultivar el menjar que necessitarien els astronautes i, a més, les seves estades estan limitades en el temps. En el cas de la Lluna, d’una banda és impossible fer créixer res en les condicions de la seva superfície i, de l’altra, és prou a prop de la Terra com per poder dur-hi menjar de manera regular. A Mart, però, que és a entre 150 i 300 dies de viatge del nostre planeta, la possibilitat que els humans que hi visquin puguin aconseguir el seu propi menjar podria ser vital per a l’èxit de l’establiment d’una colònia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa