Un equip internacional de físics, químics i biòlegs liderats per la Universitat de Cambridge ha fet un gran avenç en la comprensió de la fotosíntesi, el mecanisme natural que alimenta la majoria de la vida de la Terra, i ha trobat noves maneres d’extreure’n energia. Un avenç que ha estat publicat a la revista ‘Nature’ i que ens apropa a una nova energia renovable i també a noves maneres de fabricar combustibles nets.
Observant com obtenen energia les plantes d’una manera nova
En aquest treball, els científics han aconseguit estudiar la fotosíntesi en cèl·lules vives a una escala ultraràpida, d’una milionèsima part d’una milionèsima part d’un segon. Gràcies a tècniques espectroscòpiques per estudiar el moviment de l’energia, els investigadors han revelat nous secrets d’aquest procés tan conegut, com ara que els compostos químics que poden extreure electrons de les estructures moleculars responsables de la fotosíntesi ho fan al principi de tot i no més tard, com es pensava fins ara. Aquest mecanisme pot millorar la manera com es tracta l’energia sobrant i crear maneres noves i més eficients d’aprofitar-la.

Imitar la natura per obtenir beneficis enormes a molts nivells
Per bé que la fotosíntesi és un procés natural, els investigadors han estat estudiant com imitar-la per generar energia a partir de la llum del sol i l’aigua. Extraient les càrregues en un moment més primerenc del procés pot fer-lo més eficient a l’hora de produir biocombustibles però, a més, l’habilitat de regular-la d’aquesta manera podria ajudar a fer els conreus més resistents a la llum solar intensa.
Gràcies a aquest estudi, doncs, no només hem aconseguit conèixer millor el procés més essencial de la vida a la Terra sinó que, en el futur, podria ajudar-nos de moltíssimes maneres. Una línia d’investigació molt menys coneguda que l’energia solar, l’eòlica o altres i també que la recerca en bateries elèctriques però que tracta d’una font d’energia que, si s’aconseguís dominar, canviaria la història humana per sempre més.