MonPlaneta
Descobreixen la clau de la fotosíntesi, obrint la porta a garantir la seguretat alimentària mundial
  • CA

Un equip de científics encapçalats per l’estudiant de doctorat Lorna Malone, de la Universitat de Sheffield (Anglaterra) han aconseguit desxifrar l’estructura d’un dels elements clau en la fotosíntesi de les plantes, un dels elements bàsics de la vida a la Terra ja que és la responsable que al nostre planeta hi hagi oxigen, energia i aliments per a tota la biosfera.

Aquest descobriment, publicat a la prestigiosa revista ‘Nature’, podria ser el primer pas cap a un redisseny del sistema d’obtenció d’energia dels vegetals i conduir, fins i tot, a augmentar la seva producció d’aliments amb l’objectiu de garantir la seguretat alimentària o, si més no, pal·liar les crisis més urgents evitant, potencialment, milers i milers de morts.

En concret, el que ha fet l’equip responsable de l’estudi és documentar l’estrutura del citocrom b6f, un complex de proteïnes que té un paper molt important en el creixement de les plantes a través de la fotosíntesi. En concret, el model que s’ha obtingut durant aquest treball mostra que la proteïna és l’encarregada de la connexió elèctrica entre les proteïnes de la clorofil·la, les encarregades de convertir la llum solar en energia química. Així, el citorom fa servir el corrent elèctric que passa a través seu per emmagatzemar energia es converteix trifosfat d’adenosina (ATP), un compost fonamental per convertir el diòxid de carboni de l’atmosfera en els hidrats de carboni i la biomassa que mantenen la cadena tròfica.

A més d’això, però, el model també mostra com el citocrom b6f fa la funció de sensor de l’eficiència fotosintètica davant d’unes condicions ambientals que varien constantment. Així, la proteïna protegeix la planta dels danys que podria prendre en moments de sequera o de massa llum, regulant l’obtenció d’energia.

Així, si es manipulen els nivells del citocrom es poden aconseguir plantes més grans i millors, redissenyant la fotosíntesi en les varietats comercials d’aliments i aconseguir les grans quantitats de vegetals que necessitarà una població mundial que, el 2100, podria ser de gairebé 11.000 milions de persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa