MonPlaneta
Comença la construcció de la planta de captura de CO2 més gran del món
  • CA

Aquest dimecres, a Islàndia, va començar la construcció de la que serà la planta de captura de CO2 més gran del món, que atraparà aquest gas d’efecte hivernacle de l’atmosfera i l’emmagatzemarà sota terra. Segons Climeworks AG, l’empresa suïssa que hi ha darrere el projecte, la construcció d’aquestes instal·lacions, les segones d’aquest tipus que posaran en marxa, durarà entre 18 i 24 mesos i, quan estigui operativa, capturarà 36.000 tones anuals de diòxid de carboni de l’aire.

Tot i que aquestes 36.000 tones són una fracció petitíssima dels 36.000 milions de tones que CO2 que s’emeten cada any en la generació d’energia de tot tipus, la capacitat d’aquesta planta serà 10 vegades superior a la de l’anterior, que en el seu moment també era la més gran del món. Així doncs, suposa un salt d’escala enorme per una tecnologia que, segons els experts de l’IPCC, és imprescindible si volem posar fre a l’escalfament global i el canvi climàtic.

Els rotors que capturen aire per extreure'n el CO2 a la central Orca | Julia Dunlop / Climeworks
Els rotors que capturen aire a la central Orca, que fins ara era la més gran del món | Julia Dunlop / Climeworks

Capturar el CO2 i convertir-lo en roques

La planta ‘Mammoth’, com se l’ha batejat, estarà formada per uns 80 blocs enormes de ventiladors i filtres que agafaran aire de l’atmosfera i n’extreuran el diòxid de carboni. Després, l’empresa islandesa Carbfix barreja aquest CO2 amb aigua i l’injectarà sota terra, on una reacció química el convertirà en pedra, i tot plegat fent servir l’energia d’una planta geotèrmica propera.

La cimera COP26, a Glasgow (Escòcia) | Europa Press
La captura de CO2 és una tecnologia relativament poc desenvolupada però molt necessària pel futur | Europa Press

Grans plans de futur per a una tecnologia necessària

Un cop aquestes instal·lacions estiguin en funcionament, Climeworks planeja començar a construir-ne una altra encara més gran, tornant a multiplicar per 10 la seva capacitat respecte l’anterior perquè pugui capturar aproximadament mig milió de tones de CO2 cada any. A partir d’aquí, la intenció és construir plantes com aquesta per tot el món durant els darrers anys d’aquesta dècada.

Per a aquest projecte, i per a la planta Mammoth en concret, l’empresa compta amb una ronda de finançament de 600 milions d’euros que va anunciar el passat mes d’abril. A més, l’empresa també ben uns dels bons de carboni més cars del món, amb un preu que pot arribar als 1.000 euros per tona, a compradors que inclouen emprese tan importants com Microsoft o Audi. Una inversió necessària per combatre el canvi climàtic, d’una banda, i per contribuir a l’expansió d’aquesta empresa i altres d’aquest tipus.

A dia d’avui, l’Agència Internacional de l’Energia afirma que al món hi ha 19 instal·lacions que capturen CO2 directament de l’aire, una tecnologia molt cara i que requereix molta energia però que, en la situació actual, resultarà imprescindible si es vol tenir alguna possibilitat de limitar l’escalfament global als 1,5ºC establerts pels Acords de París.

Més notícies
Parc eòlic marí
Capturar CO2 amb l’energia sobrant, una opció pels parcs eòlics marins
Un professor de Colúmbia detalla l'enorme potencial d'aquestes instal·lacions en la lluita contra l'escalfament global
Una part de la planta de producció de combustibles sintètics amb energia verda | ETH Zurich
Un nou sistema captura CO2 i produeix combustible amb energia solar
Tot i que és molt petita, demostra la possibilitat de produïr hidrocarburs fent servir energia renovable
El Centre RIKEN per a la Ciència de Matèries Emergents | CEMS
Creen una esponja que pot capturar diòxid de carboni de l’atmosfera
Un cristall tou fet de molècules anomenades catenans, podria tenir aquesta entre les seves aplicacions
Una cèl·lula solar de perovskita | Rob Felt - Georgia Tech
Un gran avenç en la fabricació de plaques solars de baix cost també aconsegueix capturar CO2
Un equip d'enginyers ha creat una manera d'augmentar moltíssim la velocitat i l'eficiència de la perovskita i que, a més, captura diòxid de carboni

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa