MonPlaneta
Creen una esponja que pot capturar diòxid de carboni de l’atmosfera
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Tòquio i del Centre RIKEN per a la Ciència de Matèries Emergents, al Japó, han anunciat la creació d’un material molt especial, un cristall tou fet de molècules anomenades catenans que, pel seu comportament, es podria fer servir per capturar diòxid de carboni, entre altres coses. En un article publicat a la revista ‘Nature’, els responsables de l’invent expliquen com han desenvolupat aquest material.

Un catenà és un tipus de molècula que com el seu nom indica, provinent de “cadena”, està formada per dos o més anells enllaçats i que, com els dels mags, poden lliscar l’un per damunt de l’altre, donant propietats diferents als materials. Tot i que són presents a la natura, fins ara només s’havien creat artificialment cadenes de catenans en dues dimensions. Ara, però, aquests investigadors han explorat la possibilitat de fer-ne cristalls tridimensionals. Així és com van crear un nou material, amb cristalls de catenans i ions de cobalt en un dissolvent.

Pixabay
La indústria és responsable de gran part de les emissions de CO2 | Pixabay

Distribuïnt-los d’una manera concreta esperaven crear una xarxa tridimensional de catenans que tingués propietats especials. Quan van examinar els cristalls, es van sorprendre més del que s’esperaven. Tot i que els resultats eren, en part, els que s’esperaven, el cristall resultant era porós, amb forats que podien absorbir altres molècules, i es van adonar que era molt mal·leable, és a dir, que aquests porus i la seva estructura es podia modificar de manera relativament fàcil i sense que patís cap tipus de desperfecte. A més, quan van intentar comprimir-lo, es van adonar que ho feia més en una direcció concreta, i van poder explicar-ho a nivell mericular.

Gràcies a aquesta propietat, els científics creuen que es podria crear un material d’aquest tipus que pugui absorbir o alliberar diòxid de carboni simplement per pressió, una propietat que podria resultar molt útil tant per a capturar CO2 de l’atmosfera i emmagatzemar-lo permanentment com també, si s’escaigués per retirar-lo per fer-lo servir més endavant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa