Un equip d’investigadors de la Universitat de Mons, a Bèlgica, han presentat un nou teixit que pot servir per mantenir una persona calenta i fresca alhora segons per quin costat es faci servir. Batejada com a “Janus”, pel déu romà de les dues cares, aquesta tela reversible es pot dur en un rang de temperatura de 13ºC sense patir pel fred ni per la calor.
En entorns tancats, la meitat de la calor que perd el nostre cos es transmet a l’aire. És per això que, per no passar fred, només ens hem de posar més capes de roba, que retarden aquesta transferència. L’altra meitat, però, es perd en forma de radiació infraroja de la pell i de la superfície de la tela. Per tant, reduir aquesta pèrdua de calor només es pot fer modificant la tela mateixa.
Alguns estudis ja havien demostrat que hi ha materials que poden absorbir la radiació infraroja de la pell i fer-la sortir amb una superfície exterior altament emissiva, cosa que permet refredar qui els duu en entorns càlids. Fins ara, però el que s’ha fet és crear roba amb membranes impermeables que atrapen l’aire i la humitat al voltant de la pell, fent-les incòmodes.

En aquest cas, però, tal com expliquen els investigadors en un article a ‘Physical Review Applied’, s’han fet servir les característiques avançades de les teles fotòniques, que integren elements que controlen el fluix de la radiació. Així, segons el seu disseny teòric, la tela Janus tindria uns 20 micròmetres de gruix de dues fibres diferents, una dielèctrica i una metàl·lica, amb propietats molt diferents que la farien útil per a la calor o el fred segons de quin costat es duguessin.
Per provar el seu funcionament, es va fer servir un model termal que calcula diferències entre la transmissió de radiació infraroja, la reflexió i l’absorció de cada costat. Així van arribar a la conclusió que si la tela es duu amb la fibra dielèctrica tocant la pell, s’evita moltíssim la pèrdua de calor, fent que qui la dugui estigui còmode a temperatures de fins a 11ºC. Si es posa al revés, en canvi, pot emetre tanta radiació com si no es dugués res al damunt, mantenint fresca una persona a fins a 24ºC.
A més d’això, Janus és una teixit prim i flexible, que hauria de permetre que la humitat s’escapés, donant més comoditat a l’usuari. Tot i això, els seus desenvolupadors reconeixen que produir-la a gran escala seria, ara mateix força complicat. Amb més investigació, però, esperen fer-ho possible ben aviat.